Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Τουρκία ενέκρινε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.
Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει την επίθεση της Τουρκίας στο Αφρίν και την προσπάθειά της να λογοκρίνει τους επικριτές της στρατιωτικής επέμβασης. Επίσης, ζητά από τις τουρκικές αρχές να άρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και να προχωρήσουν στην άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων όσων έχουν συλληφθεί ενώ ασκούσαν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης ή ήταν μέλη της αντιπολίτευσης
Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή να συναρτηθεί η εκταμίευση κονδυλίων που προορίζονται για τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας με βελτιώσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Τέλος, καλεί την ύπατη Εκπρόσωπο, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), την Επιτροπή και τα κράτη – μέλη να συνεχίσουν να εγείρουν με τους Τούρκους συνομιλητές τους το θέμα της κατάστασης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ακτιβιστών, των δικηγόρων, των δημοσιογράφων και των πανεπιστημιακών που τελούν υπό κράτηση.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε και που αφορούσε τόσο στη σημερινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όσο και στη κατάσταση στο Αφρίν της Συρίας, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει ενδιαφέρον για τη Τουρκία, τον τουρκικό λαό, τη δημοκρατία, την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, καθώς πρόκειται για μία χώρα που μοιράζεται τον ίδιο γεωγραφικό χώρο με την ΕΕ. Τόνισε όμως πως υπάρχουν ακόμη πολλές διαφωνίες σε θέματα όπως η συνέχιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αμφιβολίες για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας, η συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις στο έδαφός της (τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της, απόπειρα πραξικοπήματος, δύσκολη προσφυγική κρίση και πόλεμο στη γειτονική Συρία). […] Πιστεύουμε όμως πως όλες οι στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να επικεντρωθούν στις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ», είπε η κ. Μογκερίνι.
Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών (S&D), Βίκτορ Μποστινάρου, αναφερόμενος στην επέμβαση της Τουρκίς στο Αφρίν επισήμανε ότι το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας για την ασφάλεια των συνόρων της δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για την αδιάκριτη στόχευση πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. «Η ΕΕ δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή μπροστά στην επίθεση εναντίον ολόκληρου του κουρδικού πληθυσμού του Αφρίν», τόνισε.
Από την ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), ο Τάκης Χατζηγεωργίου καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας και επιβεβαίωσε την υποστήριξή του για το ψήφισμα του ΕΚ που καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Το προτεινόμενο ψήφισμα περιγράφει επαρκώς την ανησυχητική κατάσταση στη χώρα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους ηγέτες του HDP που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή, και αντιτιθέμεθα στην απέλαση, τη φυλάκιση και την αντικατάσταση των 68 Κούρδων δημάρχων από κρατικά διορισμένους αξιωματούχους», ανέφερε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.
Ο Κώστας Χρυσόγονος (GUE/NGL), από την πλευρά του, δήλωσε πως δεν αρκεί πλέον απλά να καταδικάζει η ΕΕ τα εγκληματικά πεπραγμένα του καθεστώτος Ερντογάν και πως, σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να υπάρχουν οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης (S&D) χαρακτήρισε τη κατάσταση στην Τουρκία αντίθετη με τη Συνθήκη της Λοζάνης, και αναφέρθηκε τόσο στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, όσο και στην παρεμβατική στάση του Ρ.Τ. Ερντογάν όσον αφορά τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης σχετικά με την παροχή ασύλου σε Τούρκους πολίτες, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι παρεμβατικές καταστάσεις γίνονται με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας.
Τέλος, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς της πολιτικής ομάδας Ευρωπαίοι Συντηρητικοί Μεταρρυθμιστές (EΣΜ), απευθυνόμενος στον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, Γιοχάνες Χαν, είπε ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται με την Τουρκία να επιτίθεται σε Κούρδους, να φυλακίζει χιλιάδες αντιφρονούντες, να υποθάλπει τους δουλεμπόρους και να γεμίζει τα νησιά του Αιγαίου με χιλιάδες παράνομους μετανάστες». Επίσης αναφέρθηκε στον Τούρκου Πρόεδρο ως απειλή για την Ελλάδα, καθώς «διεκδικεί δεκάδες ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, […] συνεχίζονται οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, παραβιάζονται τα ελληνικά χωρικά ύδατα και αποκλείονται τα Ίμια». «Πρέπει, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα. […] Τέρμα τα λόγια και τα χαϊδέματα στην Τουρκία» τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >