Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει σήμερα νέο πρόεδρο στον απόηχο της κατάρρευσης της μακροχρόνιας συμμαχίας των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.

Ads

Ενώ υπάρχουν τουλάχιστον επτά υποψήφιοι για τη θέση, οι κυριότεροι είναι δύο Ιταλοί και ένας Βέλγος για την αντικατάσταση του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος παραιτήθηκε για να επιστρέψει στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Η σημερινή μυστική ψηφοφορία από 751 ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο είναι πιθανό να αναδείξει νικητή τον Ιταλό πολιτικό Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην εκπρόσωπο του εμπλεκόμενου σε σκάνδαλα, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Ταγιάνι, ο οποίος υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Βιομηχανία από το 2010 ως το 2014, είναι ο υποψήφιος κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο.

Ads

Ο σοσιαλιστής Τζιάνι Πιτέλα από την Ιταλία τρέφει επίσης ελπίδες για νίκη στις εκλογές.

Αλλά ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ από το Βέλγιο και διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, είδε τις πιθανότητές του να κατακρημνίζονται του μετά από μια αποτυχημένη συμπόρευση την περασμένη εβδομάδα με το λαϊκίστικο Κίνημα των 5 Αστέρων από την Ιταλία.

Ο νικητής θα τεθεί επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς θα έχει την τελική έγκριση για τη συμφωνία που αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται το 2019.

Στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1979, με την εξαίρεση πέντε ετών, το ΕΛΚ και οι σοσιαλδημοκράτες εναλλάσσονται στην προεδρία στο πλαίσιο ενός «μεγάλου συνασπισμού» με στόχο την εξασφάλιση της συναίνεσης στις αποφάσεις.

Αλλά αυτή η κατάσταση κατέρρευσε εν μέσω διαφωνίας για το ποιος θα διαδεχθεί τον Σουλτς.

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι η «προδοσία» από τις άλλες ομάδες, οι οποίες αναμενόταν να υποστηρίξουν τον Ταγιάνι σημαίνει ότι «αυτοί είναι υπεύθυνοι για την αυξανόμενη επιρροή των λαϊκιστών στο Κοινοβούλιο».

Ο Πιτέλα όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί το «μονοπώλιο» του ΕΛΚ για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι αντιτίθεται επίσης στις γερμανικής εμπνεύσεως πολιτικές λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης, των οποίων οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έπληξαν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και την Ισπανία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πηγή Euroactive.gr