Το ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε ψήφισμα με το οποίο καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να χορηγήσουν άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην πράκτορα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) που αποκάλυψε το αμερικανικό μυστικό πρόγραμμα για τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών σε όλο τον κόσμο.

Ads

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που στο ψήφισμα αναγνωρίζεται ως «προασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων», παραμένει από το 2013 στη Ρωσία, ενώ καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές. Η Ρωσία παρείχε προσωρινά άσυλο στον πρώην πράκτορα της NSA και στη συνέχεια του χορήγησε τριετή άδεια παραμονής στη χώρα.

Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για παροχή ασύλου στον Έντουαρντ Σνόουντεν υπερψηφίστηκε με 285 ψήφους έναντι 281. Μεταξύ άλλων στο εν λόγω ψήφισμα ζητείται από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποσύρουν τις ποινικές κατηγορίες σε βάρος του Σνόουντεν και να εμποδίσουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

«Πολύ λίγα έχουν γίνει για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών μετά τις αποκαλύψεις για τις μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις» από τις ΗΠΑ, αναφέρεται στο ψήφισμα, το οποίο αν και δεν είναι δεσμευτικό αποτελεί ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα υπέρ του Σνόουντεν αλλά και ένα έμμεσο κάλεσμα προς τον πρώην πράκτορα της NSA πως θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο από την ΕΕ.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει επανειλημμένα τονίσει πως θα επέστρεφε στις ΗΠΑ μόνο αν δίνονταν εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη. Σχολιάζοντας το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, ο Σνόουντεν έγραψε στο Twitter πως «το παιχνίδι αλλάζει» και κάνει λόγο για μια «κίνηση από φίλους». «Είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά», αναφέρει.