Πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ επιβλήθηκε στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία καταδικάστηκε για την απάνθρωπη μεταχείριση κρατούμενων κατά τη διάρκεια της καταστολής μίας στάσης το 1996 στη φυλακή του Ντιγιάρμπακιρ. Επιπλέον, το δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία επειδή έδωσε εντολή για προσωρινό κλείσιμο μίας εφημερίδας εκτιμώντας ότι πρόκειται για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Ads

Συνολικά 8 κρατούμενοι υπέκυψαν στα τραύματά τους στις 27 Σεπτεμβρίου 1996, κατά την διάρκεια επέμβασης περίπου 200 ανδρών της δύναμης ταχείας επέμβασης, ενώ τραυματίστηκαν 33 κρατούμενοι και 27 αστυνομικοί. Το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση ύστερα από προσφυγή 46 πρώην κρατουμένων και συγγενών των νεκρών.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία υπόκειται σε έφεση, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει για ηθική βλάβη το ποσό των 60.000 ευρώ στους συγγενείς των νεκρών και το ποσό των 36.000 ευρώ σε καθένα από τους έξι ενάγοντες που είχαν δεχθεί φονική επίθεση αλλά επέζησαν.

Η δεύτερη καταδίκη αφορά απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία είχε διαταχθεί το 2000 το κλείσιμο για ένα μήνα της εφημερίδας Yeni Evrensel, ύστερα από την δημοσίευση άρθρων το περιεχόμενο των οποίων κρίθηκε αντίθετο με τον ποινικό κώδικα.

Ads

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλλει στους δύο ενάγοντες, τον διευθυντή και τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, το ποσό των 9.000 ευρώ.