Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με την αναμενόμενη άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές του 2024.

Ads

Η γαλλική ακροδεξιά μάλιστα προβλέπεται να καταγράψει ρεκόρ στις επερχόμενες εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός, του οποίου ηγείται ο απερχόμενος ευρωβουλευτής Τζόρνταν Μπαρντέλα, θα μπορούσε να κερδίσει το 33% των ψήφων, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Reconquête θα μπορούσε να φτάσει στο 6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας συμβούλων Portland Communications, η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με το Politico.

Αυτό θα τοποθετούσε τον Εθνικό Συναγερμό μπροστά από τον κεντρώο συνασπισμό Ensemble! που περιλαμβάνει το κόμμα «Αναγέννηση» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και αναμένεται να λάβει το πενιχρό 14% των ψήφων.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά στα τέλη Ιανουαρίου, μεταξύ 1.034 ατόμων, καθώς η Γαλλία, όπως και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, βρισκόταν εν μέσω μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων των αγροτών.

Ads

Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και στην Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Τα ακροδεξιά κόμματα δηλαδή αναμένεται να σημειώσουν σημαντικά κέρδη παντού εκτός από την Πολωνία, όπου ο φιλελεύθερος Συνασπισμός των Πολιτών του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ προβλέπεται να λάβει το 35% των ψήφων.

Στη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προβλέπεται να κερδίσει το 17% των ψήφων, από 11% στις ευρωεκλογές του 2019.

«Η ΕΕ πηγαίνει σε αυτές τις εκλογές με τους πολίτες σε μια βαθιά απαισιόδοξη διάθεση», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Portland Communications Victoria Dean, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι «ανησυχούν για θέματα που είναι δύσκολο να διορθωθούν».

Στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία, η κρίση του κόστους ζωής βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των ψηφοφόρων, ενώ η κρίση της στέγασης ήταν η κορυφαία ανησυχία για τους Ολλανδούς ερωτηθέντες, όπως μεταδίδει το Politico.

Στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, δεύτερη θέση στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες κατέλαβε η μετανάστευση, ενώ στην Ιταλία και την Πολωνία η υγειονομική περίθαλψη.

Σε όλες τις χώρες εκτός από την Πολωνία, οι περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση που ακολουθεί η χώρα τους.

Η Γαλλία και η Γερμανία – οι οποίες θεωρητικά έχουν κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις – είχαν το υψηλότερο ποσοστό δυσαρεστημένων ερωτηθέντων, με 68% και 66% αντίστοιχα να δηλώνουν ότι η χώρα τους βρίσκεται «σε λάθος δρόμο».

Και στις πέντε χώρες, οι περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν με βάση ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας κι όχι την ΕΕ.

Η Γερμανία πάντως είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που δήλωσαν ότι η ψήφος τους θα είχε ως κύριο κίνητρο θέματα της ΕΕ, ωστόσο παρέμεινε αρκετά χαμηλό (μόλις το 15% των ερωτηθέντων).