Οι ψηφοφόροι στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στην Ιρλανδία καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ads

Οι ψηφοφόροι στη Βρετανία και στην Ολλανδία κλήθηκαν στις κάλπες χθες, πάντως στις περισσότερες από τις 28 χώρες-μέλη η ψηφοφορία διεξάγεται την Κυριακή. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Στην περίπτωση της Τσεχίας, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μόλις ξεπέρασε το 18% το 2014. Στην Ιρλανδία, ανήλθε σε πάνω από 52%. Στην Τσεχία, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μπαλαντέρ το αντισυστημικό Κόμμα των Πειρατών, που εμφανίζεται να πηγαίνει απρόσμενα καλά στις δημοσκοπήσεις. Η συμμετοχή των Ιρλανδών ίσως είναι υψηλότερη φέτος, καθώς ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές διεξάγεται δημοψήφισμα για τη χαλάρωση της νομοθεσίας για τα διαζύγια.

Οι ευρωεκλογές σηματοδοτούν την έναρξη του νέου πολιτικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ανανέωσης των ηγεσιών των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών. Καταγράφονται εξάλλου σε μια φάση ενδοσκόπησης, ενόψει της επικείμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά κι εν μέσω της εμφάνισης νέων προκλήσεων και απειλών, εσωτερικών κι εξωτερικών.

Ads