Ο Δανός ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς Nikolaj Villumsen απέσυρε την υποψηφιότητά του από τα MEP Awards, επειδή η Novartis ήταν ένας από τους χορηγούς της διοργάνωσης.

Ads

Όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του στο twitter, όπου παρέθεσε και την επιστολή του, παρατήρησε πως έχουν συμπεριληφθεί «αμφιλεγόμενοι» σπόνσορες, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία αξιωματούχων, σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αποχωρήσεις, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς την υποψηφιότητά της απέσυρε και η Γαλλίδα Βερονίκ Τρίλετ – Λενουάρ. Σε δική της ανάρτηση τάσσεται με τα όσα ανέφερε ο Δανός συνάδελφός της.

Η επιστολή του Villumsen:

Αγαπητή ομάδα διοργάνωσης των MEP Awards και σύνταξης του The Parliament Magazine

Σας γράφω αυτή την ανοιχτή επιστολή σχετικά με τα φετινά Βραβεία MEP και την υποψηφιότητά μου στη κατηγορία Υγεία και ευεξία.

Για να είμαι ειλικρινής, εγώ, όπως και πολλοί άλλοι προοδευτικοί ευρωβουλευτές διαχρονικά, είχα τις αμφιβολίες μου όταν προτάθηκα για πρώτη φορά στα φετινά βραβεία MEP. Με τις σαφείς συνδέσεις με τα λόμπι των εταιρειών, είναι, νομίζω, φυσικό για πολλούς από εμάς να έχουμε τέτοιους δισταγμούς.

Ωστόσο, το θεώρησα επίσης ωραίο που είχα οριστεί και αναγνωριστεί για το έργο που επιτελέστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ναι, υπήρχε ματαιοδοξία, αλλά ποιος, τελικά, μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υποκύπτει σε αυτή κατά καιρούς;

Επιπλέον, σκέφτηκα, και πάλι μπορεί να ήταν η ματαιοδοξία, ότι αν κέρδιζα στην κατηγορία μου, ίσως θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για να τραβήξω την προσοχή σε σημαντικά θέματα για τα οποία παθιάζομαι: κυρίως ο αγώνας κατά του αμιάντου και η προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες. Αυτό, σκέφτηκα, θα υπερτερούσε των ανησυχιών, ειδικά από τη στιγμή που η κατηγορία στην οποία προτάθηκα δεν είχε εταιρικό χορηγό.

Δυστυχώς, αυτό άλλαξε και βρίσκομαι πλέον σε μια κατηγορία που χορηγήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis – μια εταιρεία που έχει κατηγορηθεί για δωροδοκία πολιτικών σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, την Ελλάδα. Μια υπόθεση που σήμαινε κατά συνέπεια ότι η εταιρεία δέχθηκε να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε ποινές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να επιλύσει παραβιάσεις του Νόμου περί Διαφθοράς στο εξωτερικό (FCPA). Η υπόθεση, μάλιστα, εξακολουθεί να προκαλεί αναταραχή και σκάνδαλα στην Ελλάδα, όπως τονίζουν και ορισμένοι καλοί μου συνάδελφοι και ο Τύπος. Όλα αυτά κανονικά θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει στον αποκλεισμό τους από πιθανή χορηγία.

Δεν ξέρω σε ποια χρονική στιγμή αυτός ο αμφιλεγόμενος χορηγός προστέθηκε στην κατηγορία. Αυτό που ξέρω είναι ότι όταν το γραφείο μου έλαβε για πρώτη φορά ειδοποίηση σχετικά με την υποψηφιότητα, οι χορηγοί αναφέρονταν ήδη για μερικές από τις πολλές κατηγορίες, αλλά όχι για την Υγεία και ευεξία. Όταν λίγο αργότερα ελέγξαμε ξανά, δεν υπήρχε ακόμη κανένας χορηγός και για να είμαστε ειλικρινείς δεν ασχοληθήκαμε ξανά. Όπως έδειξαν τα γεγονότα, έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί.

Γιατί σας το γράφω σε μια ανοιχτή επιστολή, θα ρωτήσετε; Είναι μια καλή ερώτηση και για να είμαι ειλικρινής, κανονικά δεν θα το έκανα με αυτόν τον τρόπο. Αλλά και πάλι, κανονικά δεν θα περίμενα να επιβληθεί ξαφνικά ένας χορηγός σε μια κατηγορία στην οποία είμαι υποψήφιος, και ακόμη λιγότερο ένας τόσο αμφιλεγόμενος χορηγός, που έχει επικριθεί για ένα σκάνδαλο δωροδοκίας, στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί από μια χώρα της ΕΕ.

Γιατί δεν αντέδρασα νωρίτερα, μπορείτε επίσης να ρωτήσετε. Ναι, μάλλον θα μπορούσα, και αν το ήξερα πιο πριν, θα το έκανα. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, όπως οι περισσότεροι άλλοι άνθρωποι στη λεγόμενη φούσκα των Βρυξελλών, δεν μπαίνω στον ιστότοπο των βραβείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πολύ συχνά και σίγουρα δεν περιμέναμε ότι θα προστεθεί ένας χορηγός, πόσο μάλλον ένας αμφιλεγόμενος – ειδικά χωρίς να ερωτηθούν για αυτό πρώτα οι υποψήφιοι, αν θα μας οδηγούσε σε απόσυρση.

Εκ των υστέρων, ομολογώ ότι έπρεπε να εμπιστευτώ το ένστικτο μου και από την αρχή να σας έλεγα «όχι ευχαριστώ». Αυτό το μερίδιο της ευθύνης το φέρω εγώ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή σίγουρα δεν θα πρέπει να επιβάλλετε χορηγούς μετά τη δημοσίευση υποψηφιοτήτων και χωρίς αμφιβολία δεν πρέπει να αποδεχτείτε υποψηφιότητες από εταιρείες που εμπλέκονται σε τέτοια σκάνδαλα. Αυτό το μέρος της ευθύνης βαρύνει ευθέως τη διοργάνωση των βραβείων MEP.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, σας γράφω για να σας ενημερώσω για τα εξής:

Με τον ίδιο τρόπο που δεν θέλω να υποστηρίξω εταιρείες που εμπλέκονται σε τέτοια σκάνδαλα ή με τέτοιους ισχυρισμούς εναντίον τους, δεν επιθυμώ επίσης να είμαι υποψήφιος σε μια διοργάνωση, που τους εμπλέκει.

Ως εκ τούτου, πρέπει να σας πω ότι δεν θα δεχτώ τον τίτλο εάν κερδίσω, ότι δεν θα λάβω μέρος στην ίδια τη διοργάνωση και ότι θα ήθελα να ζητήσω να αποσυρθεί το όνομά μου από τα βραβεία του ΕΚ του 2022.

Σας εμπιστεύομαι να ενεργήσετε γρήγορα για αυτό.

Με εκτίμηση

Nikolaj Villumsen