Μετά τη Βρετανία, κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων» εντοπίστηκαν στην Πορτογαλία και την Ισπανία, πράγμα που κάνει τους επιστήμονες να ανησυχούν για πιθανό παγκόσμιο ξέσπασμα.

Ads

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έξι άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στην Πορτογαλία και περισσότεροι από 12 είναι ύποπτα κρούσματα, όπως δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Την ίδια στιγμή η Ισπανία έχει υπό επιτήρηση οκτώ άτομα, ενώ πραγματοποιούνται δοκιμές για την επιβεβαίωση του ιού.

Όπως έχει ενημερώσει η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), σε αυτό το σημείο ερευνάται αν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ των τεσσάρων νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες. Συνολικά τα κρούσματα είναι επτά. Οι άνθρωποι αυτοί πιθανότατα μολύνθηκαν στο Λονδίνο και δεν έχει γίνει γνωστή κάποια σχέση με τους τρεις πρώτους ασθενείς.

Ads

Τα τέσσερα νέα κρούσματα προσβλήθηκαν από τη δυτικοαφρικανική παραλλαγή, που είναι ηπιότερη από την κεντροαφρικανική.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ζωονόσος με σποραδικές λοιμώξεις στον άνθρωπο συνήθως σε δασικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με την επαφή και την έκθεση στα σταγονίδια μέσω εκπνεόμενων μεγάλων σταγονιδίων. Σύμφωνα με το βρετανικό NHS, μπορεί κάποιος να κολλήσει από ένα μολυσμένο ζώο εάν τον δαγκώσει ή αγγίξει το αίμα του, τα σωματικά υγρά, τις φουσκάλες ή τα εξανθήματά του.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η περίοδος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως από 6 έως 13 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες. Η νόσος είναι συχνά αυτοπεριοριζόμενη με συμπτώματα που συνήθως υποχωρούν μέσα σε 14 έως 21 ημέρες.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά και περιλαμβάνουν πολύ φαγούρα ή να είναι αρκετά επώδυνη η νόσηση. Τα πρώτα συμπτώματα είναι:

  • Υψηλός πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνοι στους μυς
  • Πόνος στη μέση
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες
  • Ρίγη
  • Εξάντληση

Έως πέντε μέρες μετά την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων αρχίζουν τα δερματικά εξανθήματα που εξαπλώνονται σε όλο το σώμα και είναι σαν εξογκωμένα σπυράκια.