Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή πρόκειται να πραγματοποιήσει το πρώτο της ταξίδι εκτός Βρυξελλών μετά τη σύλληψή της για το σκάνδαλο Qatargate.

Ads

Πρόκειται για ένα ταξίδι εργασίας με τη νομική της ομάδα να κερδίζει την άρση των περιορισμών που επιτρέπουν στην άλλοτε περιφρονημένη ευρωβουλευτή να ταξιδέψει εκτός Βελγίου, αλλά μόνο στο Στρασβούργο, προκειμένου να συμμετάσχει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα.

«Το δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών αποφάσισε – με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή Μισέλ Κλέζ και του ομοσπονδιακού δικαστή Ραφαέλ Μαλανίνι, η Καϊλή επιτρέπεται να ταξιδέψει στο Στρασβούργο μόνο για να εκτελέσει τα καθήκοντά της», δήλωσαν σήμερα Κυριακή 11/6 οι δικηγόροι της Σβεν Μέρι και Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Δεν της επιτρέπεται να μεταβεί αλλού στη Γαλλία για οποιονδήποτε άλλο σκοπό χωρίς την άδεια του ανακριτή», πρόσθεσαν.

Ads

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε επιδρομές της βελγικής αστυνομίας, καθώς ξεκίνησε μια εκτεταμένη έρευνα για το αν ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων το Κατάρ και το Μαρόκο, είχαν εμπλακεί σε δωροδοκίες βουλευτών της ΕΕ. Το σκάνδαλο έγινε γνωστό ως Qatargate.

Αφού η κράτησή της εν αναμονή της δίκης παρατάθηκε αρκετές φορές, μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική παρακολούθηση στα μέσα Απριλίου. Στα τέλη Μαΐου, η βελγική εισαγγελία δήλωσε ότι η ευρωβουλευτής δεν βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν έχει γίνει αντιληπτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, αν και ο δικηγόρος της Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι επισκέφθηκε το γραφείο της εκεί την περασμένη εβδομάδα.

Η Καϊλή καθαιρέθηκε από αντιπροέδρος του Ευρωκοινοβουλίου λόγω του ρόλου της στο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας, αλλά παραμένει εν ενεργεία ευρωβουλευτής. Επανέλαβε τους ισχυρισμούς της περί αθωότητάς της σε μια σειρά συνεντεύξεων στα μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές μπορεί να την είχαν στοχοποιήσει επειδή γνώριζε πάρα πολλά για την κυβερνητική κατασκοπεία.

*Πηγή Φωτογραφίας: Philippe BUISSIN / © European Union 2022 / EP