Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ αναδεικνύονται νικητές στις τοπικές εκλογές που διεξήχθηκαν σήμερα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, σύμφωνα με τα Exit Poll. 

Ads

Σύμφωνα με το exit poll των τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF, το CDU λαμβάνει 34,5% των ψήφων, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 26,3% του 2012. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς (SPD) λαμβάνουν 30,5% έναντι 39,1% το 2012.

Θα πρόκειται για μια σημαντική νίκη για την καγκελάριο Μέρκελ ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Κι αυτό γιατί η Ρηνανία – Βεστφαλία θεωρείται προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών. Τα 50 τελευταία χρόνια αναδείχθηκε πρωθυπουργός από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα μόνο μια φορά. 

Οι ομοσπονδιακές εκλογές είναι βέβαια σε 4 μήνες, όμως από τις σημερινές τοπικές εκλογές στο πολυπληθές γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας – όπου κατοικεί ένας στους πέντε Γερμανούς ψηφοφόρους – θα βγουν πολλά συμπεράσματα για την εκλογική δύναμη των κομμάτων και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

Ads

H Deutsche Welle χαρακτηρίζει «πολιτικό σεισμό» τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και σημειώνει ότι ισοδυναμεί με καταστροφή για τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μάρτιν Σουλτς. 

Για τον Μάρτιν Σουλτς, που η υποψηφιότητα του έφερε αρχικά νέα δυναμική στο SPD, είναι ένα νέο χτύπημα μετά τις ήττες στα κρατίδια του Ζααρ και Σλέσβιχ Χολστάιν. Επίσης είναι η χειρότερη εκλογική ήττα της χρονιάς για εκείνον μέχρι τώρα. 

Για την καγκελάριο η καθαρή νίκη του κόμματός της σημαίνει άλλη μια ενίσχυση σε τοπικό επίπεδο που της δίνει ούριο άνεμο και πολλές πιθανότητες να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του CDU

Η χαρά στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών που σύμφωνα με exit poll κέρδισαν 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια είναι άνευ ορίων. 

«Οι  ψηφοφόροι καταψήφισαν την κυβέρνηση συνασπισμού SPD Πρασίνων, είναι μια τεράστια επιτυχία» δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος Άρμιν Λάσετ, που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνασπισμού πιθανότατα με τους Χριστιανοδημοκράτες, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για τέτοιο είδους προβλέψεις. 

image

Αντίθετα, κατήφεια και απαισιοδοξία στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, που έχασαν 8% της δύναμής τους.  Ήδη η Χανελόρε Κράφτ, μέχρι τώρα τοπική πρωθυπουργός, ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία και εξήγγειλε την παραίτησή της από πρόεδρος της τοπικής SPD.