Προβάδισμα για το κεντρώο κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν En Marche στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, δείχνουν τα exit poll που ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης. 

Ads

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ipsos – Sopra Steria για τη γαλλική τηλεόραση και το Radio France, το κόμμα του Μακρόν συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο το 32,2%. 

Ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι με 21,5%, το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν με 14%, η «Ανυπόκτακτη Γαλλία» με 11% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 10,2%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταλαμβάνει την 6η θέση με 3% και ακολουθούν οι Οικολόγοι – Πράσινοι με 3%.

Ωστόσο, μεγάλος «νικητής» του πρώτου γύρου των εκλογών είναι η αποχή, η οποία σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών έφτασε το 51,6% – πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας.

Ads

Το exit poll

image

Οι έδρες

image

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για έδρες από τους δημοσκόπους το En Marche του Μακρόν θα συγκεντρώσει την επόμενη Κυριακή από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή πολύ πιο πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία που είναι 289 βουλευτές. 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, αναμένεται να καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.

Η δεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, θα συγκεντρώσει συνολικά 80 έως 132 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του UDI. Ένα μέρος εξ αυτών αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τελικά την προεδρική πλειοψηφία.

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν, έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συγκεντρώσει καν το όριο των 15 βουλευτών για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα κάτι που αποτελούσε τον ελάχιστο στόχο. 

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου.

O δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου.