Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο, ότι μετά την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τώρα παρουσιάζεται η ευκαιρία για να δοθεί το «τελειωτικό κτύπημα» και στην Αλ Κάϊντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, υποστήριξε ότι ο θάνατος του ηγέτη της και τα έγγραφα και οι σκληροί δίσκοι που κατάσχεσαν οι κομάντο των ΗΠΑ από το καταφύγιο φέρνουν την Αλ Κάϊντα σε ιδιαίτερα αδύνατη θέση και τώρα παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία στη χώρα του να δώσει το «τελειωτικό χτύπημα».

Ads

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «60 Λεπτά», του δικτύου CBS ο Ομπάμα, υποστήριξε ότι την ώρα της εκτέλεσης του Λάντεν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στο κρησφύγετο του ήταν ανοικτοί, αλλά επεσήμανε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα νικήσουμε την τρομοκρατία». Εν τούτοις δε δίστασε να παραδεχτεί ότι «νομίζω όμως ότι τώρα έχουμε μια καλή ευκαιρία να δώσουμε το τελειωτικό χτύπημα στην εν λόγω τρομοκρατική οργάνωση». Παράλληλα σε ερώτημα ενός εκ των τριών παρουσιαστών της εκπομπής αν θεωρεί ότι έγινε το σωστό από πλευράς των Αμερικανών στρατιωτών καθώς ο Λάντεν ήταν άοπλος, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε χαρακτηριστικά ότι όποιος προβληματίζεται για το αν έπρεπε να εξοντωθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, θα «πρέπει να πάει να τον κοιτάξει γιατρός». Σε ότι δε αφορά τον ίδιο, δήλωσε ότι «δεν έχασε και τον ύπνο του» καθώς είναι πεπεισμένος ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ, οπρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ρεζά Γκιλάνι θα απευθυνθεί σήμερα στο πακιστανικό κοινοβούλιο για να δώσει εξηγήσεις για την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση που έληξε με το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον και η πακιστανική αντιπολίτευση κατηγορούν το Ισλαμαμπάντ είτε για ανικανότητα είτε για συνέργεια στην παρουσία του στο έδαφος του Πακιστάν.

Η Ουάσινγκτον έχει δώσει τη διαβεβαίωση ότι το Ισλαμαμπάντ δεν είχε ειδοποιηθεί για την επιχείρηση, ώστε να αποφευχθούν τυχόν «διαρροές», ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για συνέργεια του πακιστανικού στρατού και των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στην επί χρόνια παρουσία του Μπιν Λάντεν στο έδαφος του Πακιστάν.

Ads

Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση στο Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ρεζά Γκιλάνι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση ή να παραιτηθούν.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Ισλαμαμπάντ να διεξαγάγει έρευνα για το «δίκτυο υποστήριξης» που χρησιμοποίησε ο Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. «Θεωρούμε ότι επωφελήθηκε από δίκτυο υποστήριξης στο εσωτερικό του Πακιστάν» δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα ερευνήσουμε επ΄αυτού, αλλά κυρίως πρέπει να ερευνήσει το Πακιστάν» πρόσθεσε. «Τους έχουμε ήδη μιλήσει και μάς διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να ανακαλύψουν τι είδους στήριξη είχε ο Μπιν Λάντεν» τόνισε αναφερόμενος στις πακιστανικές αρχές.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τομ Ντόνιλον ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή έρευνας από το Ισλαμαμπάντ. Σε δηλώσεις του σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο Αμερικανός αξιωματούχος επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους ανάμεσα στο Ισλαμαμπάντ και την Ουάσινγκτον, οι σχέσεις των οποίων επλήγησαν από την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι τίποτε δεν επιτρέπει τη διατύπωση κατηγοριών κατά της πακιστανικής ηγεσίας για το ότι προστάτεψε τον Μπιν Λάντεν. «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο ότι η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ γνώριζε» τον τόπο όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν.

Ο Τομ Ντόνιλον ζήτησε επίσης από το Ισλαμαμπάντ να διαβιβάσει στις ΗΠΑ τις πληροφορίες που βρέθηκαν από την πακιστανικές αρχές εντός της κατοικίας του Μπιν Λάντεν και να επιτρέψουν την πρόσβαση των αμερικανικών αρχών στις τρεις γυναίκες του ηγέτη της Αλ Κάιντα που κρατούνται ώστε να ανακριθούν.