Εξηγήσεις ζήτησε σήμερα από το Παρίσι η Μόσχα για την αποστολή όπλων στους εξεγερμένους στη Λιβύη, την ίδια ώρα που η Γαλλία διευκρινίζει πως η αποστολή των όπλων πραγματοποιήθηκε βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αρνούμενη ότι έχει στείλει αντιαρματικές ρουκέτες. Το ΝΑΤΟ, πάντως, επισήμανε πως το Σύμφωνο δεν συμμετέχει στη γαλλική πρωτοβουλία για την παράδοση όπλων στους εξεγερμένους στη Λιβύη.

Ads

«Ζητήσαμε σήμερα από τους Γάλλους συναδέλφους μας (να πληροφορηθούμε) αν είναι αλήθεια ότι δόθηκαν όπλα στους Λίβυους εξεγερμένους. Αναμένουμε την απάντηση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία. «Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της απόφασης 1970» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Αυτές οι δηλώσεις γίνονται μία ημέρα πριν την επίσκεψη στη Μόσχα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον Λαβρόφ.

Πάντως, χθες, Τετάρτη ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό επεσήμανε ότι η παράδοση όπλων από τη Γαλλία στις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι η Γαλλία πραγματοποιεί ρίψεις φορτίων όπλων για τους εξεγερμένους στη Λιβύη στα Δυτικά Όρη, διέψευσε σήμερα ότι παραδόθηκαν αντιαρματικές ρουκέτες Μίλαν στους αντικαθεστωτικούς.

Ads

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν διευκρίνισε, από την πλευρά του, σήμερα, πως η Συμμαχία δεν συμμετέχει στην επιχείρηση της Γαλλίας για την αεροπορική μεταφορά όπλων στους εξεγερμένους της Λιβύης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη ο Ράσμουσεν είπε επίσης ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για κάποια άλλη χώρα που να παραδίδει όπλα στους εξεγερμένους.

Η Γαλλία έγινε την Τετάρτη η πρώτη χώρα-μέλος του NATO η οποία αναγνώρισε ανοικτά ότι εξοπλίζει τους εξεγερμένους που επιδιώκουν να ανατρέψουν το συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος μέχρι σήμερα αποκρούει την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών που διαρκεί τρεις μήνες ενώ έχουν αρχίσει να μειώνονται τα πολεμοφόδια της συμμαχίας και των εξεγερμένων.

Στο μεταξύ, ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ηγετικό στέλεχος των εξεγερμένων, δήλωσε σήμερα ότι η αποστολή όπλων στους μαχητές τους μπορεί να επιταχύνει τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Ερωτηθείς σχετικά με τις γαλλικές παραδόσεις όπλων στις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ο Τζιμπρίλ είπε σε συνέντευξη Τύπου πως τα όπλα ίσως βοηθήσουν να αποφευχθούν απώλειες.

Το θέμα αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η οποία ανέφερε πως η Γαλλία έριξε με αλεξίπτωτα εκτοξευτές ρουκετών, τουφέκια, πολυβόλα και αντιαρματικές ρουκέτες στα Δυτικά Όρη στις αρχές Ιουνίου.

Το γαλλικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε χθες ότι γαλλικά αεροσκάφη εφοδίασαν τους εξεγερμένους της Λιβύης με όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα και φάρμακα που ερρίφθησαν με αλεξίπτωτα στα όρη Τζέμπελ Ναφούσα, στα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων της Λιβύης δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, κατά την έναρξη της συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης στο Μαλαμπό, ότι «όλοι συμφωνούν ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει» από την εξουσία. «Όλοι είναι σύμφωνοι για την αποχώρηση του Καντάφι. Ορισμένοι το λένε δημόσια, άλλοι όχι», είπε ο Μανσούρ Σάιφ αλ Νασρ, συντονιστής των εξεγερμένων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Γαλλία, αναφερόμενος στους αρχηγούς των κρατών της Ένωσης.