Πτώχευση κήρυξη ο κινεζικός κολοσσός Evergrande στις ΗΠΑ, την ώρα που η Κίνα είναι αντιμέτωπη με κρίση στην αγορά ακινήτων.

Ads

Η υπερχρεωμένη εταιρεία επιδιώκει τώρα να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα, εργάζεται για συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους πιστωτές της.

Υπενθυμίζεται πως η Evergrande αθέτησε τις πληρωμές του ογκώδους χρέους της το 2021, γεγονός είχε προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ειδικότερα, η China Evergrande Group υπέβαλε την Πέμπτη σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης την αίτηση προστασίας στο πτωχευτικό κεφάλαιο 15, το οποίο προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία ξένης εταιρείας στις ΗΠΑ, όσο εκείνη εργάζεται για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Ads

Ο όμιλος διαχειρίζεται περισσότερα από 1.300 έργα, σε περισσότερες από 280 πόλεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Επιπλέον, διατηρεί εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και ποδοσφαιρική ομάδα.

Με εκτιμώμενα χρέη 300 δισεκατομμύρια δολάρια, η Evergrande φαίνεται πως είναι η πιο υπερχρεωμένη κατασκευάστρια ακινήτων στον κόσμο.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα αποκάλυψε πως είχε αθροιστικές ζημίες 581,9 δισ. γιουάν (80 δισ. δολαρίων) τα τελευταία δύο χρόνια.