Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Σουηδίας (SVT) απάντησε στην έκκληση 1.000 Σουηδών καλλιτεχνών να αποκλειστεί το Ισραήλ από τη φετινή διοργάνωση της Eurovision λόγω του βάναυσου πολέμου που διεξάγει στη Γάζα, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) θα πρέπει να αποφασίσει για το θέμα.

Ads

Η επικεφαλής του προγράμματος του SVT, Εύα Μπέκμαν, δήλωσε ότι «είναι αδύνατο να μην επηρεαστεί κανείς από τον πόλεμο στη Γάζα», αλλά ότι ένα μποϊκοτάζ δεν θα ήταν καλή ιδέα, καθώς ο διαγωνισμός δημιουργήθηκε ως «έργο ειρήνης» και «δεν θα έπρεπε να είναι πολιτικός».

Περισσότεροι από 1.000 μουσικοί καλλιτέχνες από τη χώρα που διοργανώνει φέτος η Eurovision, τη Σουηδία, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καλώντας το Ισραήλ να αποκλειστεί από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού για τον «βάναυσο πόλεμο στη Γάζα». Η ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, αναφέρει ότι επιτρέποντας στο Ισραήλ να συμμετάσχει, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU) «επιδεικνύει ένα αξιοσημείωτο διπλό μέτρο που υπονομεύει την αξιοπιστία του οργανισμού».

«Το γεγονός ότι οι χώρες που τοποθετούν τους εαυτούς τους υπεράνω του ανθρωπιστικού δικαίου είναι ευπρόσδεκτες να συμμετέχουν σε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις ευτελίζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και καθιστά αόρατα τα δεινά των θυμάτων», αναφέρει η επιστολή που δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα (29/1)

Ads

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνοται διεθνώς επιτυχημένοι καλλιτέχνες όπως οι τραγουδιστές Robyn και Fever Ray, το folk duo First Aid Kit και πρώην Σουηδοί διαγωνιζόμενοι της Eurovision όπως ο Eric Saade και η Μαλένα Έρνμαν, η μέτζο-σοπράνο τραγουδίστρια της όπερας που είναι επίσης μητέρα της ακτιβίστριας για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η επιστολή ήρθε σε συνέχεια της αίτησης που υπογράφηκε από περίπου 1.400 καλλιτέχνες από τη Φινλανδία και την Ισλανδία, οι οποίοι ζήτησαν επίσης να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Μάλμε από τις 7 έως τις 11 Μαΐου.

Σε απάντηση, η EBU ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποκλειστεί, τονίζοντας το απολιτίκ καθεστώς της διοργάνωσης και υποστηρίζοντας ότι η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και όχι των κρατών.

Το 2022, δεν επετράπη στη Ρωσία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, αφού είχε εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Η EBU απαγόρευσε τη Ρωσία από την εκδήλωση, λέγοντας ότι η είσοδός της «θα οδηγούσε τον διαγωνισμό σε ανυποληψία». Η απόφαση ελήφθη από το εκτελεστικό συμβούλιο της ραδιοτηλεοπτικής ένωσης αφού αρχικά επέμεινε ότι θα επιτραπεί στη Ρωσία να ανταγωνιστεί.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2021, η Λευκορωσία δεν επετράπη να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αφού η EBU απέβαλε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα BTRC της χώρας για παραβίαση των κανόνων για την ελευθερία του Τύπου της ραδιοτηλεοπτικής ένωσης.

Τριάντα επτά ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πρόκειται να λάβουν μέρος στον φετινό 68ο διαγωνισμό της Eurovision. Το Λουξεμβούργο θα επιστρέψει μετά από απουσία άνω των τριών δεκαετιών.

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ισλανδίας, RÚV, δήλωσε ότι η απόφασή του για το αν θα συμμετάσχει στη Eurovision ή θα μποϊκοτάρει τη φετινή εκδήλωση θα ληφθεί από το νικητή του δικού της διαγωνισμού τραγουδιού, Söngvakeppnin, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου.

Το Ισραήλ συμμετέχει στη διοργάνωση από το 1973 και έχει κερδίσει τον διαγωνισμό τέσσερις φορές, το 1978, το 1979, το 1998 και το 2018.