Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις από συμμετέχοντες στη Eurovision αναφορικά με τη στάση της EBU απέναντι σε μηνύματα υπέρ της Παλαιστίνης.

Ads

Η διοργανώτρια αρχή του ευρωπαϊκού διαγωνισμού επέλεξε να μην ανεβάσει το βίντεο από την εμφάνιση του τραγουδιστή της Σουηδίας Eric Saade  που εμφανίστηκε ως guest στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision. O Saade  βγήκε στη σκηνή του Μάλμε έχοντας δεμένο στο χέρι ένα παλαιστινιακό μαντήλι, το οποίο όπως ο ίδιος ανέφερε είναι δώρο από τον πατέρα του. Ο Eric Saade είναι Σουηδοπαλαιστίνιος με τον πατέρα του να έχει παλαιστινιακή καταγωγή. Με την κίνησή του αυτή θέλησε να τιμήσει τις ρίζες του ειδικά τώρα που επικρατεί ο κρίσιμος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Γάζα.

Eurovision 2024: Οργή του εκπροσώπου της Σουηδίας

Με ανάρτησή του στα stories του στο Instagram, ο Eric Saade καταδικάζει την απόφαση της EBU και κάνει λόγο για «έλλειψη ελευθερίας που αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα».

 

Ads

«Αυτός ήταν ο δικός μου τρόπος να δείξω τις ρίζες μου, που είναι πολύ σημαντικό σε έναν τέτοιο κόσμο. Έλαβα αυτή την καφίγια από τον πατέρα μου όταν ήμουν μικρός, για να μην ξεχάσω ποτέ από που προέρχεται η οικογένειά μου.

Τότε δεν ήξερα ότι μία μέρα θα αποκαλείται από την EBU “πολιτικό σύμβολο“. Είναι σαν να αποκαλούν το “Σουηδικό άλογο Dala” πολιτικό σύμβολο…Αυτό στα μάτια μου είναι ρατσισμός.

Ήθελα να είμαι περιεκτικός και να φορέσω κάτι αυθεντικό για εμένα – αλλά η EBU φαίνεται να βρίσκει την εθνικότητά μου αμφιλεγόμενη. Δεν λέει τίποτα αυτό για μένα, όμως λέει πολλά για αυτούς.

Θα μείνω στο φετινό σλόγκαν της Eurovision: “Ενωμένοι από την μουσική!”

Μπορώ μόνο να ελπίζω σε κάποιου είδους αλλαγή στο μέλλον…», έγραψε ο Σουηδός καλλιτέχνης.

Eurovison: Αλλαξαν το μακιγιάζ της εκπροσώπου της Ιρλανδίας επειδή είχε μήνυμα υπέρ της Παλαιστίνης

Λίγες ώρες αργότερα, η φετινή εκπρόσωπος της Ιρλανδίας, Bambie Thug, αποκάλυψε πως αναγκάστηκε να αλλάξει το μακιγιάζ της, πριν βγει στην σκηνή της Eurovision, επειδή είχε μήνυμα υποστήριξης προς την Παλαιστίνη.


«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να συμπεριλάβω τα μηνύματα «Εκεχειρία» και «Ελευθερία για την Παλαιστίνη» στην εμφάνισή μου, διότι είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και υπέρ της ειρήνης. Δυστυχώς, αναγκάστηκα να αλλάξω αυτά τα μηνύματα και να γράψω απλώς το «Crown the Witch» στο videowall με εντολή της EBU», ανέφερε η τραγουδίστρια σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου χτες (07.05.2024).

Σημειώνεται πως κατά την είσοδό της στον χώρο της συνέντευξης Τύπου, η Ιρλανδή εκπρόσωπος δέχθηκε ορισμένα γιουχαρίσματα από Ισραηλινούς fans και δημοσιογράφους, εξαιτίας της στάσης και των δηλώσεών της υπέρ της Παλαιστίνης.

Σε συνέντευξή της, η τραγουδίστρια είχε πει πως είναι υπέρ του μποϊκοτάζ του διαγωνισμού και των διαδηλώσεων που ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα. «Αν δεν έπαιρνα μέρος στον διαγωνισμό, θα διαδήλωνα κι εγώ. Στηρίζω οποιονδήποτε είναι μέρος του μποϊκοτάζ. Βγάλαμε ανακοίνωση για να αποκλειστεί το Ισραήλ αλλά η τελική απόφαση είναι της EBU, είχε πει. Ωστόσο, επέλεξε να εμφανιστεί στην Eurovision ακριβώς για να περάσει το μήνυμα της περί στήριξης και αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.