Ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, αυξανόμενος με ρυθμό 1,6% σε ετήσια βάση, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, η οποία δημοσίευσε την δεύτερη εκτίμησή της για τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ads

Το ποσοστό του πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε κατά 1,6% από 1,4% τον Μάιο, βρίσκεται σε πολύ πιο χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Τον Ιούλιο του 2012, βρισκόταν στο 2,4%.

Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού τον Ιούλιο ήταν τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τα προϊόντα καπνού, με τον πιο υψηλό ετήσιο ρυθμό αύξησης (3,5%, από 3,2% τον Ιούνιο), η ενέργεια (1,6%, αμετάβλητος ρυθμός) και οι υπηρεσίες (1,4%, επίσης αμετάβλητος ρυθμός αύξησης των τιμών).

Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην Eυρωζώνη καταγράφηκε στην Εσθονία (3,9%) και στην Ολλανδία (3,1%) ενώ ο πιο αδύναμος πληθωρισμός στην Ελλάδα, όπου ο δείκτης ήταν αρνητικός (-0,5%).

Ads

Εξάλλου, σύμφωνα με την Eurostat, η Ευρωζώνη κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 17,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, μετά το πλεόνασμα των 14,5 δισεκ. ευρώ που είχε καταγράψει τον Μάιο (αναθεωρημένα στοιχεία), όπως δείχνει η πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για αυτό το δείκτη που επίσης δημοσιεύθηκε σήμερα.