Τη χαρτογράφηση των 821 «πλέον απειλητικών» εγκληματικών δικτύων της ευρωπαϊκής ηπείρου ανακοίνωσε η Europol. Περιέγραψε την εσωτερική λειτουργία των συμμοριών με δραστηριότητες που ξεκινούν από το εμπόριο ναρκωτικών και φθάνουν μέχρι και την εμπορία ανθρώπων.

Ads

Στο στόχαστρο τίθεται η «στρατηγική που χρησιμοποιούν τα εγκληματικά δίκτυα για να διεισδύσουν στον κόσμο των νομικών υπηρεσιών, ως μέσου για να διαπράττουν εγκλήματα, χρησιμοποιώντας τα ως βιτρίνα για να καλύπτουν εγκλήματα και ως όχημα για να ξεπλένουν τα έσοδα από τις εγκληματικές πράξεις», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Περίπου το 86% των πιο απειλητικών εγκληματικών συμμοριών της Ευρώπης βρίσκονται υπό τον μανδύα νόμιμων εμπορικών δομών.

Ο κατασκευαστικός τομέας και ο τομέας των ακινήτων, ο ξενοδοχειακός και ο εφοδιαστικός τομέας είναι οι συχνότεροι στόχοι.

Ads

Ποιους τομείς προτιμούν για «ξέπλυμα» οι συμμορίες

Ως πρώτη προτίμηση οι συμμορίες έχουν τον τομέα των ακινήτων ως μέσο ξεπλύματος των παράνομων δραστηριοτήτων τους και απευθύνονται σε δικηγόρους ή οικονομικούς εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με την Europol.

Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης συνδέονται με το εμπόριο ναρκωτικών και τους εκβιασμούς, καθώς και με την εμπορία ανθρώπων και όπλων.

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα γίνονται συστηματικά στόχος διαφθοράς.

Οι πιο πολλές από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες της Ευρώπης έχουν να κάνουν με το εμπόριο ναρκωτικών -κοκαΐνης, κάνναβης, ηρωίνης και συνθετικών ναρκωτικών- και κινούνται κυρίως στο Βέλγιο, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Το δε Ντουμπάι έχει γίνει κάτι που θυμίζει απομακρυσμένο συντονιστικό κέντρο, καθώς καταφεύγουν εκεί για να μην εντοπιστούν τα μέλη των συμμοριών.