Ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών μελών της Ε.Ε. με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων τους βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύωρης χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Eurogroup. Υπέρ του ελέγχου τους από την Κομισιόν, πριν κατατεθούν στα Κοινοβούλια των χωρών τους, τάχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκτάκτως και την Παρασκευή, ενώ σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζει το Ecofin, το οποίο αποφάσισε την επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου επί των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), παρά την αρνητική στάση της Βρετανίας.

Ads

Μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την υποστήριξή του στο αμφιλεγόμενο σχέδιο, που προβλέπει την κατάθεση από το 2011 όλων των προϋπολογισμών των χωρών μελών της ΕΕ για να εξετάζονται από την Κομισιόν προτού κατατεθούν στα ίδια τα Κοινοβούλια των χωρών. Την πρόταση παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες σχετικά με την πρόταση, δήλωσε ότι «Δεν τίθεται ζήτημα να καταφέρουμε κάποιο πλήγμα στην εξουσία που έχουν τα Εθνικά Κοινοβούλια στον προϋπολογισμό, αλλά θέλουμε οι υπουργοί Οικονομικών να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους εκ των προτέρων για τις διαφορές στους προϋπολογισμούς».

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι τα Εθνικά Κοινοβούλια να δύνανται να λάβουν τις αποφάσεις τους γνωρίζοντας τα αίτια, γνωρίζοντας ποιες θα είναι οι συνέπειες των αποφάσεών τους στις άλλες χώρες» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η Κομισιόν δεν προτίθεται να γίνει η δασκάλα των στρατηγικών προϋπολογισμού των χωρών μελών, αλλά τα κράτη μέλη θα υπόκεινται σε μία εξέταση αμφισβήτησης, αντιλογίας» από τις άλλες χώρες και την Κομισιόν.

Ads

Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη του στο ευρώ, το οποίο υποχώρησε χθες, Δευτέρα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα «αξιόπιστο νόμισμα».

Τέλος, σχετικά με τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι «θαρραλέα» και «υποδεικνύουν μία κατεύθυνση προς την συμμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία μας ικανοποιεί πλήρως».

Το Eurogroup απασχόλησαν, επίσης, οι πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης προς τους εταίρους στην ευρωζώνη να αναλάβουν συνταγματικές δεσμεύσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον έλεγχο των ελλειμμάτων. Από το 2009, στο γερμανικό σύνταγμα έχει ενταχθεί νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, η Γερμανία υποχρεούται μετά το 2016 να διατηρεί το έλλειμμα κάτω από το 0,35% του ΑΕΠ, ενώ «απαγορεύονται» τα ελλείμματα στα κρατίδια από το 2020 και μετά. Παράλληλα, από το 2011 έως το 2016 το έλλειμμα πρέπει να μειώνεται κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Παρά τις δηλώσεις του Όλι Ρεν ότι επιπρόσθετες περικοπές των ελλειμμάτων θα ζητηθούν μόνο σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ δεν θα γίνουν σε αλλαγές σε χώρες όπως η Γερμανία, η Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα El Pais, δήλωσε ότι τα μέτρα λιτότητας δεν είναι μόνο για χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά θα έπρεπε να εφαρμοστούν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Στο μεταξύ, τη στήριξή του προς «την κοινή προσπάθεια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για τη διάσωση της Ελλάδας» εξέφρασε ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο κατά τις συνομιλίες, που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Χορστ Κέλερ, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα. Ο Χου Ζιντάο ενθάρρυνε παράλληλα όλες τις χώρες να εμμείνουν στα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας τους και να αναπτύξουν στενή συνεργασία, καθώς το υπόβαθρο της οικονομικής ανάκαμψης δεν είναι ακόμη σταθερό, και υπογράμμισε ότι «η Κίνα επιθυμεί να συνεργασθεί στενά με τη Γερμανία – στο πλαίσιο και της «Ομάδας των 20» (G20) – και να ενισχύσει τη μεταρρύθμιση του διεθνούς οικονομικού συστήματος και των θεσμών του».