Να συνεχιστεί η διεύρυνση της ευρωζώνης, παρά την κρίση που βιώνει κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομίας του Eurogroup, λαμβάνοντας παράλληλα την απόφαση η Εσθονία να γίνει το 17ο μέλος του ευρώ. Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ενέκριναν, επίσης, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρών που βρίσκονται σε δυσχέρεια, συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, η Εσθονία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου. Ο επικεφαλής του Eurogroup πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε πως το κράτος της Βαλτικής πληροί όλα τα λεγόμενα «κριτήρια του Μάαστριχτ» για την ένταξη στο ευρώ.

«Συνεπώς η Εσθονία θα γίνει το 17ο μέλος της Ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου 2011» τόνισε ο Γιούνκερ από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασε το Eurogroup.

«Εάν έχουμε πολλούς καλούς εταίρους, γιατί όχι; Είναι θέμα κριτηρίων: εφόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια είναι δυνατόν να ενταχθεί, στην ευρωζώνη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, ενώ ο Οικονομικών της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν σχολίασε ότι «θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε όλους με τον ίδιο τρόπο: εάν μια χώρα πληροί τα κριτήρια, πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα που είχαμε όλοι εμείς».

Ads

Η έγκριση της σημερινής απόφασης αναμένεται αν επικυρωθεί και στη σύνοδο των ηγετών των κρατών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου. Οι ειδικοί θα καθορίσουν τότε την ακριβή ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του εσθονικού κρουν, πριν την τελεσίδικη επικύρωση της ένταξης από τους ΥΠΕΞ τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε σήμερα τις χώρες της ευρωζώνης να «ολοκληρώσουν το σχέδιο της νομισματικής ένωσης» και να συζητήσουν για μια αναθεώρηση των συνθηκών που την διέπουν σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την ολοκλήρωση του σχεδίου της νομισματικής ένωσης» αναφέρει το ΔΝΤ σε ένα έγγραφο που υποβλήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο στους υπουργούς οικονομικών της ζώνης του ευρώ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον.

«Η σημερινή κρίση στη ζώνη του ευρώ προκύπτει από μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές σε ορισμένες χώρες, καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανεπαρκή πρόοδο στην επιβολή της αναγκαίας πειθαρχίας και ευελιξίας που είναι αναγκαίες για μια λειτουργία χωρίς δυσκολίες της νομισματικής ένωσης, και μια ανεπαρκή διακυβέρνηση της ζώνης» προσθέτει το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ επικρίνει επίσης τις αδυναμίες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο «δεν ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να αδράξουν την ευκαιρία, κατά τις ευνοϊκές περιόδους, για τη δημιουργία επαρκών αποθεματικών και μείωση του χρέους σε συνετά επίπεδα».