Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, με τη νίκη της ακροδεξιάς στις πρόσφατες ευρωεκλογές και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Εθνική ομάδα της χώρας, η οποία βρίσκεται στη Γερμανία για το Euro.

Ads

Μπορεί η UEFA να ονειρεύεται το «no politica» (χονδρικά, η εξαφάνιση πολιτικών αναφορών από τα γήπεδα), ωστόσο ποδοσφαιριστές όπως ο Κίλιαν Εμπαπέ και ο Μάρκους Τιράμ πήραν θέση για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, με την Γαλλική Ομοσπονδία να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι ποδοσφαιριστές είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τις απόψεις, αλλά παράλληλα ότι «θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδος πίεσης ή πολιτικής εκμετάλλευσης της εθνικής ομάδας…».

Την αρχή έκανε ο 27χρονος επιθετικός της Ίντερ Μάρκους Τιράμ, ο οποίος εκφράστηκε ανοιχτά κατά της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» (Rassemblement National) της Μαρίν Λεπέν. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πολλά μέλη της εθνικής ομάδας της Γαλλίας είναι αφρικανικής καταγωγής, με μεταναστευτικό υπόβαθρο, γεγονός για το οποίο διαχρονικά αντιδρά η ακροδεξιά.

«Η κατάσταση είναι θλιβερή και πολύ σοβαρή» δήλωσε ο Τιράμ, προτρέποντας τους πολίτες της χώρας να αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στην ακροδεξιά.

Ads

Αναφερόμενος και στην προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ο 27χρονος υποστήριξε τα εξής: «Οταν το έμαθα ήμουν στ΄ αποδυτήρια και σοκαρίσθηκα. Πρέπει να πούμε σε όλους να πάνε να ψηφίσουν, να παλέψουν καθημερινά. Ελπίζω ότι όλοι συμμερίζονται την γνώμη μου, δεν αρκεί να πούμε ότι πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε, πρέπει να εξηγήσουμε πώς φτάσαμε εκεί. Δεν νομίζω ότι είναι πολύ περίπλοκο να εκφρασθείς για αυτό, προέρχεται από την ανατροφή μου, ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι με ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είμαι υποχρεωμένος να μεταφέρω ορισμένα μηνύματα. Μεγαλώνοντας με τον πατέρα μου, έχω την υποχρέωση να εκπέμψω αυτό το μήνυμα. Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι όλοι σκέπτονται όπως εγώ στην εθνική ομάδα. Δεν είμαι εδώ για να αναγκάσω κάποιον να πει κάτι, ακόμη κι εάν το σκέφτεται. Χάρη στον πατέρα μου (σ.σ. ο Γάλλος πρώην διεθνής άσος, Λιλιάν Τιράμ, ο οποίος γεννήθηκε στη Γουαδελούπη και πήγε στη Γαλλία σε ηλικία 9 ετών) έχω μια καλή αφορμή για να μπορώ να μιλήσω σχετικά».

Αξίζει να σημειωθεί πως το μακρινό 2006, ο πατέρας του Λίλιαν Τιράμ, είχε αντιδράσει όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, είχε δηλώσει πως η εθνική ομάδα έχει πολλούς «έγχρωμους παίκτες».

«Όταν βγαίνουμε στο γήπεδο, το κάνουμε ως Γάλλοι. Όλοι μας», είχε δηλώσει τότε για να προσθέσει: «Αν έχει πρόβλημα μαζί μας, αυτό είναι δικό του θέμα, αλλά εμείς είμαστε περήφανοι που εκπροσωπούμε αυτή τη χώρα. Ζήτω λοιπόν η Γαλλία, αλλά η αληθινή Γαλλία. Όχι η Γαλλία που θέλει αυτός».

Σειρά πήρε ο Γάλλος σταρ Κίλιαν Εμπαπέ (ο πατέρας του είναι από το Καμερούν και η μητέρα του από την Αλγερία), περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Γαλλία ως «τρομερή». «Πρόκειται για ένα γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ», είπε για να υπογραμμίσει στη συνέχεια: «Και γι’ αυτό θέλω να μιλήσω σε όλο τον γαλλικό λαό, αλλά και στη νεολαία. Είμαστε μια γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Βλέπουμε ότι τα άκρα χτυπούν την πόρτα της εξουσίας και έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας μας».

«Το Euro είναι πολύ σημαντικό για την καριέρα μας, αλλά είμαστε πολίτες πρώτα απ’ όλα και δεν νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε αποκομμένοι από τον κόσμο γύρω μας», δήλωσε ακόμη το είδωλο του γαλλικού ποδοσφαίρου, που πρόσφατα υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς έφυγε από την Παρί Σεν Ζερμέν.

«Σήμερα όλοι βλέπουμε ότι οι εξτρεμιστές είναι πολύ κοντά στο να κερδίσουν την εξουσία και έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε το μέλλον της χώρας μας», είπε επιπλέον. «Γι’ αυτό καλώ όλους τους νέους να πάνε να ψηφίσουν, να συνειδητοποιήσουν πραγματικά τη σημασία της κατάστασης».

«Η χώρα πρέπει να ταυτιστεί με τις αξίες της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Ελπίζω πραγματικά να πάρουμε τη σωστή απόφαση», επεσήμανε με νόημα, λέγοντας πως δεν θέλει να εκπροσωπεί μια χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις αξίες του.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τιράμ, ο συμπαίκτης του υποστήριξε πως «συμμερίζομαι τη γνώμη του. Συμμερίζομαι την ίδια άποψη όταν μίλησα για τη διαφορετικότητα, την ανοχή και τον σεβασμό».

Και μιας και αναφερθήκαμε και στο περίφημο «No politica» το οποίο προωθεί η UEFA, αξίζει να σημειωθεί πως ο Εμπαπέ δήλωσε και τα εξής:

«Μας λένε να μην ανακατεύουμε το ποδόσφαιρο με την πολιτική, αλλά εδώ μιλάμε για μια κατάσταση που είναι πραγματικά σημαντική, πιο σημαντική από το παιχνίδι. Η κατάσταση στη χώρα μας είναι τραγική και πρέπει να δράσουμε».

Από την πλευρά του, ο προπονητής Ντιντιέ Ντεσάμπ δήλωσε ότι σέβεται το δικαίωμα των παικτών του στις πολιτικές τους απόψεις.

«Είναι ζήτημα ελεύθερης βούλησης», είπε. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι σπουδαίοι παίκτες, αλλά ταυτόχρονα είναι και Γάλλοι πολίτες. Δεν είναι αδιάφοροι ως προς αυτά που συμβαίνουν στη χώρα».

Άλλοι παίκτες της Γαλλίας, όπως ο Ουσμάν Ντεμπελέ και ο Ολιβιέ Ζιρού, κάλεσαν επίσης δημόσια τους συμπατριώτες τους να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές, δίχως ωστόσο να παίρνουν ξεκάθαρη θέση.