Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) κάλεσε τους ηγέτες της Ε.Ε. να δώσουν έγκριση στα «πιστοποιητικά εμβολιασμού», σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται ο δημοσιογραφικός ιστότοπος euractiv.

Ads

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το έγγραφο, η IATA, που αντιπροσωπεύει περίπου 290 αεροπορικές εταιρείες, ζητά από τις χώρες της Ε.Ε. να διαμορφώσουν «περιορισμούς στα σύνορα βασισμένους σε αποδεικτικά στοιχεία» και τις καλούν «να συμφωνήσουν στο κρίσιμο ρόλο των ασφαλών ψηφιακών λύσεων, όπως το Ταξιδιωτικό Πάσο της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών».

Το συγκεκριμένο έγγραφο, που υπογράφει ο αντιπρόεδρος της ΙΑΤΑ για την Ευρώπη, Ράφαελ Σβάρτζμαν, απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και έφτασε στα χέρια του πριν από την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των «27», με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών να υποστηρίζει ότι το ταξιδιωτικό πάσο θα παράσχει στις «κυβερνήσεις και τις αρχές -αλλά και στους επιβάτες και το πλήρωμα- με την αναγκαία βεβαιότητα για την κατάσταση υγείας των επιβατών».

Μάλιστα, το «πάσο» που προτείνει η ΙΑΤΑ θα καταγράφει και θα τηρεί λεπτομέρειες για την κατάσταση εμβολιασμού των επιβατών, όπως και τα τεστ για τον κορονοϊό και τα αποτελέσματά του, ώστε να μπορούν οι επιβάτες να δίνουν άμεσα πληροφορίρες για την υγεία τους στις χώρες πριν εισέλθουν στο έδαφός τους.

Ads

Επίσης, θα μπορεί να παρέχει άμεσα στους κατόχους του πληροφορίες για αλλαγές στις νομικές προϋποθέσεις και τους κανόνες που εφαρμόζονται στις χώρες, ενώ «θα τους προστατεύει από τυχόν πλαστά πιστοποιητικά».

Πάντως το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή του ταξιδιωτικού πάσου, έχει δημιουργήσει ανησυχία εντός της Ε.Ε. για τον κίνδυνο να παραβιάζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, αλλά και να χωρίσει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες, αποστερώντας από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί βασικά δικαιώματα.