Πριν από περίπου τρεις μήνες, δημοσιογράφοι του Al Jazeera, αποκάλυψαν το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων», αποδεικνύοντας πως αρκετοί υψηλόβαθμοι Κύπριοι αξιωματούχοι, πολιτικοί, δικηγόροι και μεσίτες, εμπλέκονταν σε ένα σύστημα που επέτρεπε σε ισχυρούς ανθρώπους (μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικούς οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για διάφορα εγκλήματα) να αγοράσουν την κυπριακή ιθαγένεια, μέσα από το «Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα» του υπουργείου Εσωτερικών.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, άνθρωποι, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα με τον νόμο στις χώρες τους, επενδύοντας τουλάχιστον 2.5 εκατομμύρια, κυρίως στην αγορά ακινήτων της Κύπρου, μπορούσαν να λάβουν το διαβατήριο της χώρας, το οποίο ασφαλώς, αποτελεί και «Ευρωπαϊκό διαβατήριο».

Ως αποτέλεσμα, μπορούσαν να ζήσουν και να δουλέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν χρειαζόταν να αλλάξουν το όνομα τους. Άλλωστε, ένας συνδυασμός δικηγόρων, οικονομικών και πολιτικών παραγόντων της Κύπρου, επέτρεπε τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο σύστημα, επέφερε κέρδη περισσότερων από 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κύπρο από το 2013, με τα περισσότερα κέρδη να αφορούν τον τομέα των Ακινήτων, όπου και επενδύονταν τα χρήματα, τα οποία ασφαλώς χρησιμοποιούνται ως «αντίτιμο» για την παροχή διαβατηρίου στους ενδιαφερόμενους.

Ads

Ασφαλώς βέβαια, πέρα από το μεγάλο ενδιαφέρον της ίδιας της υπόθεσης, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η τακτική που ακολούθησαν οι δύο δημοσιογράφοι του Al Jazeera.

Το χρονικό μιας δημοσιογραφικής επιτυχίας

Πιο συγκεκριμένα, η «Angie» και ο «Bill», υποδύθηκαν, το 2019, τους «αντιπροσώπους», ενός κινέζου μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους, είχε καταδικαστεί για εγκλήματα.

Αφότου λοιπόν απευθύνθηκαν στον «σωστό άνθρωπο», έναν βρετανό, που ονομάζεται Tony Kay και κατείχε μεσιτικό γραφείο στην Κύπρο, εκείνος με τη σειρά του, τους έφερε σε επικοινωνία με τον δικηγόρο, Ανδρέα Πιττάτζη.

Οι δημοσιογράφοι, δείπνησαν με τον Tony Kay και τον Πιττάτζη, και συζήτησαν μαζί τους για τον κινέζο «πελάτη», ο οποίος ενδιαφερόταν για το κυπριακό διαβατήριο.

Τόσο ο δικηγόρος, όσο και ο μεσίτης, οι οποίοι είχαν εμπλακεί και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, τους παρέπεμψαν στον Χριστάκη Τζιοβάνη, τότε βουλευτή του ΑΚΕΛ και ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου μεσιτικού γραφείου στη χώρα, ο οποίος, όπως «βοηθούσε» ξένους επενδυτές να αγοράσουν το κυπριακό διαβατήριο.

Αφού λοιπόν οι δημοσιογράφοι, δείπνησαν με τον κ. Τζιοβάνη, τρώγωντας σούσι μαζί του, εκείνος, αφού συμφώνησε στην αγορά του διαβατηρίου από τον φανταστικό κινέζο επιχειρηματία (δίχως να ρωτήσει καν το όνομα του), παρέπεμψε με τη σειρά του, τους δημοσιογράφους, στο «δεξί του χέρι», ο οποίος ανέλαβε τον τρόπο με τον οποίο, ο κινέζος επιχειρηματίας, θα μπορούσε να μεταφέρει τα χρήματα του σε κυπριακή τράπεζα, δίχως να φανεί οτιδήποτε μεμπτό.

Οι δημοσιογράφοι, δείπνησαν συνολικά δύο φορές και περπάτησαν άλλες τρεις, με τους παράγοντες που θα βοηθούσαν τον φανταστικό επιχειρηματία να λάβει το κυπριακό διαβατήριο. Είχαν αντιληφθεί πως μπροστά τους, ξετυλισσόταν το «κουβάρι» της υπόθεσης που ερευνούσαν.

Δικηγόροι, σε συνδυασμό με πολιτικούς παράγοντες και υπηρεσίες του κράτους, συνέβαλαν τα μέγιστα, στη συγκάληψη της διαδικασίας απονομής διαβατηρίου, σε έναν άνθρωπο που είχε καταδικαστεί στην Κίνα. Ο λόγος ασφαλώς για τον οποίο προέβαιναν σε αυτές τις ενέργειες, συνδεόταν άμεσα με τα μεγάλα ποσά που έπρεπε να καταθέσουν οι «ενδιαφερόμενοι», με τον κάθε παράγοντα, να λαμβάνει τη δική του «μερίδα του λέοντος».

«Όταν έχει να κάνει με την κυβέρνηση, θα έχεις πάντα τη βοήθεια του Χριστάκη», έλεγε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος Πιττάτζης, καθησυχάζοντας τους για οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά με την υπόθεση, επισημαίνοντας τους μάλιστα να «βιαστούν», πριν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, οι δημοσιογράφοι, έφτασαν αρκετά κοντά στην οριστική συμφωνία για την παροχή διαβατηρίου, δίχως καν να αναφέρουν το πραγματικό όνομα του «πελάτη» τους. Ασφαλώς, τόσο ο δικηγόρος, όσο και οι υπόλοιποι «διαμεσολαβητές», ρωτούσαν αρκετές φορές τους δημοσιογράφους επί αυτού, όμως, δεν το απαιτούσαν.

Οι δημοσιογράφοι, και ενώ η διαδικασία της παροχής διαβατηρίου στον κινέζο επιχειρηματία, έφτανε στα τελική της στάδια, αποφάσισαν να φύγουν από την Κύπρο, για να αναλύσουν όλα τα στοιχεία που είχαν σχετικά με το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων».

Αφότου λοιπόν, τα αποτελέσματα της έρευνας τους δημοσιεύθηκαν από το AlJazeera, όλοι όσοι είχαν συζητήσει μαζί τους, το αρνήθηκαν.

Μάλιστα, ο δικηγόρος Πιττατζής, ισχυρίστηκε ότι κατήγγειλε τους δημοσιογράφους στην ειδική Επιτροπή της Κύπρου για υποθέσεις ξεπλήματος χρήματος, δύο μέρες μετά την τελευταία τους συνάντηση. Οι υπόλοιποι, υποστήριξαν την καταγγελία του δικηγόρου.

Ήρθε πράγματι το τέλος των «χρυσών διαβατηρίων;»

Παρ’ όλα αυτά, οι καταγγελίες της Ελένης Μαύρου, βουλευτού του ΑΚΕΛ σχετικά με «ισχυρούς παράγοντες και λόμπι που αντιστέκονται στον τερματισμό των χρυσών διαβατηρίων», λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση ακύρωσε άρον-άρον το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, δημιουργούν διάφορα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η εξαιρετική δημοσιογραφική δουλειά του Al Jazeera, θα σημάνει το τέλος του σκανδάλου. 

Η Μάυρου, είχε επίσης τονίσει στην ίδια ομιλία της πως «η κυβέρνηση έκανε αλλαγές στο σύστημα μόνο όταν είχε τρομερή πίεση απέναντι της. Δεν το έκανε με τη θέληση της». Οι δηλώσεις της, βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, με τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, σχετικά με τις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη να «υπερασπιστεί» το Πρόγραμμα, προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο.

Βέβαια, από την άλλη, μόλις λίγες ημέρες πριν, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ξεκαθάρισε πως «το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα δε θα επιστρέψει». Το κατά πόσο η δήλωση του ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, θα φανεί εν καιρώ. Σε καμία περίπτωση πάντως, όπως άλλωστε αναφέρει και το Al Jazeera, δεν πρόκειται οι ισχυροί παράγοντες να σταματήσουν τις συγκεκριμένες τακτικές. Απλώς, είναι πιθανό να τις συνεχίσουν σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Μάλτα.