Ο Χιθ Λέτζερ είναι για πολλούς ο καλύτερος τζόκερ όλων των εποχών και όχι άδικα. Ήταν διατεθειμένος να φτάσει πολύ μακριά για να ενσαρκώσει τον τέλειο ρόλο και πολλές φορές είχε προβεί σε κάποιες αντισυμβατικές πρακτικές, όπως να ζητήσει στον Κρίστιαν Μπέιλ, τον πραγματικό σκοτεινό ιππότη, να τον χτυπήσει στα αλήθεια για να βγει το αποτέλεσμα πιο ρεαλιστικό.

Ads

Ο ρόλος του Τζόκερ απαιτούσε έναν ηθοποιό που δεν θα φοβόταν την σύγκριση με τον Τζακ Νίκολσον. Και αυτό ήταν λογικό, αφού είκοσι χρόνια πριν ο Τζόκερ του Νίκολσον ήταν ο πιο πολυσυζητημένος ρόλος της εποχής και επισκίασε τον ίδιο τον Μπάτμαν στην πρώτη κινηματογραφική περιπέτειά του, που σκηνοθέτησε ο Τιμ Μπάρτον.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Κρίστοφρ Νόλαν φαίνεται να έκανε το τέλειο κάστινγκ, διαλέγοντας τον Λέτζερ. Τον είδε στο «Μυστικό του Βrokeback Μountain» και έμεινε έκπληκτος από την απουσία ματαιοδοξίας του. Σαν να κατάλαβε αμέσως ότι ήταν έτοιμος να θάψει τον εαυτό του μέσα στον ήρωα που υποδύεται.

Διαβάστε επιπλέον: «Χιθ Λέτζερ» του Βασίλη Κοντόπουλου

Ads

image

Πως έχτισε τον χαρακτήρα του Τζόκερ

Ο Λέτζερ είχε παθιαστεί πολύ με το ρόλο του Τζόκερ. Από την πρώτη στιγμή που του ανακοινώθηκε ότι θα τον υποδυθεί, βρήκε τρόπο να κάνει το χαρακτήρα να διαφέρει από τους υπόλοιπους που έχουμε δει σε παλαιότερες ταινίες.

Όπως έλεγε ο ίδιος, φανταζόταν τον Τζόκερ σαν ένα ψυχοπαθή δολοφόνο, ένα σχιζοφρενή κλόουν, χωρίς εμπάθεια. Για να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον ρόλο μετακόμισε σε  ξενοδοχείο και έμενε μόνος του για ένα μήνα. Δοκίμαζε διάφορες τεχνικές για να βελτιώσει τη στάση του σώματός του, τη φωνή και την προσωπικότητα του χαρακτήρα του. Παράλληλα, κρατούσε ένα ημερολόγιο, στο οποίο κατέγραφε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του Τζόκερ που εναλλάσσονταν καθημερινά.

image

Το ημερολόγιο αποτελεί ένα εκτενές πορτραίτο του τί θεωρούσε ο Λέτζερ πως θα είχε στο μυαλό του ο Τζόκερ, γεμάτο με ατελείωτες σημειώσεις, ζωγραφιές, σκίτσα και αποκόμματα από περιοδικά και εφημερίδες. Ο ηθοποιός έχει συμπεριλάβει τα πάντα, από σελίδες κόμικ μέχρι την περίφυμη κάρτα Τζόκερ απο τράπουλα ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η χρήση φωτογραφίας του Μάλκολμ Μακντάουελ στην ιστορική απεικόνιση του ψυχοπαθούς Άλεξ Ντελάρτζ, στην ταινία Το Κουρδιστό Πορτοκάλι του Στάνλει Κιούμπρικ.

Μελετούσε την καταγωγή των κλόουν και όλους τους προηγούμενους Τζόκερ όπως αυτούς που ενσάρκωσαν ο Τζακ Νίκολσον και ο Σίζαρ Ρομέρο, που ήταν ο πρώτος που έπαιξε τον συγκεκριμένο χαρατήρα. Προσπαθούσε να κάνει τον ρόλο διαφορετικό από εκείνους των άλλων ηθοποιών. Μελετούσε ακόμη και την φωνή ώστε να την κάνει αλλιώτικη από των υπολοίπων.  

Αυτό που προκαλεί όμως περισσότερη εντύπωση, είναι οι αληθινές σκηνές βίας της ταινίας, στις οποίες ο Λέτζερ ζητούσε από τον Μπέιλ να τον χτυπάει πραγματικά για να είναι το αποτέλεσμα πιο ρεαλιστικό.

image

Τα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την αποκαλυπτική συνέντευξη που είχε δώσει ο Μπέιλ, απεικονίζοντας τον ρόλο του Τζόκερ όπως τον βίωσε στα γυρίσματα. Αποσπάσματα από αυτή τη συνέντευξη περιέχει το νέο βιβλίο «100 Things Batman Fans Should Know & Do Before They Die» του συγγραφέα Joseph McCabe, που είχε μιλήσει μαζί του το 2008 όταν κυκλοφόρησε η ταινία.

«Η πρώτη μας σκηνή ήταν σε μια αίθουσα ανακρίσεων μαζί και είδα ότι είναι ένας ηθοποιός που είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό και προσπαθούσε να μπει στο πνεύμα που μας είχε οδηγήσει ο Νόλαν. Δεν πρόκειται για τους ηθοποιούς που έπαιζαν απλά ένα ρόλο κόμικ. Το αντιμετώπιζε σαν σοβαρό δράμα. Έμπαινε μέσα στον χαρακτήρα και παρέμενε εκεί. Ήξερε να τον αγκαλιάζει και ταίριαζε τέλεια τα κουστούμια και το μακιγιάζ με την εμφάνισή του» είχε δηλώσει ο Μπέιλ σχετικά με τη συνεργασία με τον Λέτζερ . 

«Όπως βλέπεις στην ταινία, ο Μπάτμαν αρχίζει να χτυπά τον Τζόκερ και τότε συνειδητοποιεί πως δεν είναι ένας συνηθισμένος αντίπαλος. Επειδή όσο περισσότερο τον χτυπάω, τόσο περισσότερο το απολαμβάνει. Τόση περισσότερη ικανοποίηση του δίνω. Ο Χιθ συμπεριφερόταν με πολύ παρόμοιο τρόπο. Κατά κάποιον τρόπο με παρακινούσε να το κάνω», λέει ο Κρίστιαν Μπέιλ.

image

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρότεινε στον Λέτζερ το ξύλο να μην είναι πραγματικό αλλά ο ο ηθοποιός ήταν ανένδοτος. «Κατά κάποιον τρόπο, με προκαλούσε να τον δείρω. Εγώ του έλεγα ‘Ξέρεις τι; Δεν χρειάζεται πραγματικά να σε χτυπάω. Θα δείχνει εξίσου καλό ακόμα και χωρίς αυτό’. Κι εκείνος μου απαντούσε: ‘Συνέχισε, συνέχισε, συνέχισε’. Κοπανιόταν παντού, έδινε χαστούκια στον εαυτό του και υπήρχαν τοίχοι τριγύρω στο στούντιο που είχαν ραγίσει ή σπάσει από εκείνον, έτσι όπως ριχνόταν πάνω τους. Η αφοσίωσή του ήταν ολοκληρωτική».

Ο θάναντος του Λέτζερ

Σημειώνεται, ότι ο Χιθ Λέτζερ πέθανε έξι μήνες πριν βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Dark Knight» για την οποία κέρδισε το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού ρόλου μετά το θάνατο του, ένα χρόνο αργότερα. Έχουν ακουστεί πολλά σενάρια σχετικά με τις αιτία θανάτου του Λέτζερ, αλλά οι εμπειρογνώμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ατύχημα εξαιτίας μιας περίεργης μίξης υπνωτικών, παυσίπονων και αγχολυτικών.

Πολλοί υποστήριξαν ότι είχε ταυτιστεί με το ρόλο του Τζόκερ σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορούσε να κοιμηθεί ή να βγει από αυτόν. Είχε μπερδέψει την ταινία με την πραγματικότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πάρει πολλά χάπια, να πέσει σε κώμα και να πεθάνει. Παράλληλα, είχε προηγηθεί ο χωρισμός του από την ηθοποιό Μισέλ Γουίλιαμς, την οποία γνώρισε στα γυρίσματα της μεγαλύτερης επιτυχίας του «Το Μυστικό του Βrokeback Μountain».

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, πάντως, η αστυνομία της Νέας Υόρκης είπε ότι στο διαμέρισμα όπου συνέβη η τραγωδία δεν βρέθηκαν παράνομα ναρκωτικά (πέρα από τα χάπια για τα οποία είχε ιατρική συνταγή) ούτε διαπιστώθηκαν ίχνη αυτοχειρίας.