Την ανάπτυξη 10.000 στρατιωτών, προκειμένου να ελέγξει τις διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, επιδίωκε ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκαλύπτουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ads

«Πρέπει να ελέγξουμε τους δρόμους. Χρειαζόμαστε 10.000 στρατεύματα. Τα θέλω τώρα» φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στον Λευκό Οίκο, την 1η Ιουνίου.

Με βάση τις ίδιες πηγές, ο Γενικός Εισαγγελέας, Μπιλ Μπαρ, ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, καθώς και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, Μαρκ Μίλεϊ, συμβούλευσαν τον Τραμπ να αποφύγει μια τέτοια κίνηση. Μάλιστα, το Reuters κάνει λόγο για «συγκρουσιακή» συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, με τον Αμερικάνο πρόεδρο και τα κυβερνητικά στελέχη να έρχονται επανειλημμένα σε αντιπαράθεση.

Υπενθυμίζεται ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα έρχονται λίγες ημέρες, μετά την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να ενεργοποιήσει το Νομοσχέδιο περί Εξεγέρσεων, κάτι στο οποίο αρνήθηκε να συναινέσει ο Μαρκ Έσπερ.

Ads

Η συγκεκριμένη νομοθεσία χρονολογείται από το 1807 και παρέχει στον πρόεδρο το δικαίωμα ανάπτυξης στρατιωτών, με στόχο την τήρηση της εσωτερικής ασφάλειας.

Πέραν του υπουργού Άμυνας, κριτική στον Τραμπ για τον τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων άσκησαν και άλλες πολιτικές -και όχι μόνο- προσωπικότητες.