Το ολλανδικό ακροδεξιό -επονομαζόμενο ως «Κόμμα της Ελευθερίας»- δηλώνει «έτοιμο να εισέλθει στην επόμενη ολλανδική κυβέρνηση, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες», σύμφωνα με τον ηγέτη του Γκερτ Βίλντερς, λίγο αφότου κατέρρευσε λόγω διαφωνιών για το ολλανδικό εκστρατευτικό σώμα στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.

Ads

Μιλώντας σε ολλανδικά ΜΜΕ, ο Βίλντερς εξέφρασε «την ικανοποίησή του», που κατέρρευσε η κυβέρνηση υπό τον κ. Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε. «Πολύ καιρό ήλπισα για αυτήν την ημέρα» σχολίασε και είπε επίσης «ας ανεμίσουν τώρα οι σημαίες». Όταν του ζητήθηκε να αιτιολογήσει αυτή του τη στάση, ο ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού κόμματος είπε πως η κατάρρευση της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη, λόγω «χαλαρής της στάσης απέναντι στο μεταναστευτικό θέμα, αλλά και λόγω της οικονομικής της πολιτικής και των φορολογικών της επιδόσεων». Τόνισε, επίσης, ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιτεθεί «στο έγκλημα, τη λαθρομετανάστευση και στην οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με τιε τελευταίες δημοσκοπήσεις, από 9 έδρες που κατείχε το ακροδεξιό κόμμα μετά από τις βουλευτικές εκλογές, τώρα μπορεί να καταλάβει μέχρι και 24 στην 150μελή ολλανδική βουλή.