Η Ουάσινγκτον έχει πλέον ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση από τη συριακή κυβέρνηση χημικών όπλων εναντίον αμάχων την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, με το Πεντάγωνο να είναι έτοιμο «να θέσει σε εφαρμογή στρατιωτικές επιλογές για τη Συρία» αν αποφασιστεί. H Δαμασκός προειδοποιεί ότι αν επέμβουν οι ΗΠΑ θα υπάρξει «ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή». Άκρως προειδοποιητική προς τις ΗΠΑ εμφανίστηκε και η Ρωσία, χαρακτηρίζοντας μια στρατιωτική επιλογή στη Συρία ως «τραγικό λάθος».

Ads

«Με βάση τις πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών, για τα συμπτώματα αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν, αλλά και με βάση μαρτυρίες και άλλα στοιχεία από ανεξάρτητες πηγές, από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και από διεθνείς εταίρους, υπάρχουν ελάχιστες πλέον αμφιβολίες ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων κατά την επίθεση αυτή», τόνισε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ αξιωματούχος.  

«Συνεχίζουμε την αξιολόγηση των γεγονότων ώστε ο πρόεδρος να λάβει μια τεκμηριωμένη απόφαση για το πώς θα απαντήσει σ’ αυτήν την χωρίς διάκριση χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε.

Ρωσία: Ικανοποίηση από Δαμασκό-Προειδοποίηση προς ΗΠΑ

Ads

Ικανοποιημένη δηλώνει η Ρωσία για την απόφαση της Δαμασκού να επιτρέψει την έρευνα του ΟΗΕ σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων. Προειδοποίησε παράλληλα όσους έχουν κατά νου μια στρατιωτική επιλογή για τη Συρία να μη διαπράξουν ένα «τραγικό λάθος». Ο ρώσος εκπρόσωπος κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ερευνήσουν με κάθε ασφάλεια τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας τη στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του πως οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα επηρεάσει τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης στη Συρία.

Έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

«Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να προετοιμάσει επιλογές για όλα τα ενδεχόμενα. Το κάναμε και είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή οποιαδήποτε επιλογή – αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποια απ’ αυτές τις επιλογές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ  Χέιγκελ, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Μαλαισία.

Στη συνάντηση που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με τους συμβούλους σε θέματα εθνικής ασφαλείας (μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ) έλαβε μια «εκτενή λίστα πιθανών επιλογών» σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα μπορούσαν να αντιδράσουν στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση.

«Ο πρόεδρος παρευρέθη στη λεπτομερή παρουσίαση που είχε ζητήσει για το φάσμα των εν δυνάμει επιλογών που θα πρέπει να προετοιμάσουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κονότητα για να απαντήσουν στη χρήση χημικών όπλων», ανακοίνωσε ο Λευκό Οίκος.

Διαβάστε επίσης:

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να εξακριβωθεί τι συνέβη στη Συρία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Κάμερον

Από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ακόμη ότι ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για τη Συρία, κατά την οποία συμφώνησαν από κοινού να λάβουν υπόψιν «τις πιθανές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα». Οι δύο ηγέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς στη Συρία είναι πιθανόν να πραγματοποίησε μια επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού του και εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές εναντίον της Δαμασκού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, και οι δύο εξέφρασαν «τη βαθιά ανησυχία τους […] για τις ολοένα και πιο σημαντικές ενδείξεις ότι μια σημαντική επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε από το συριακό καθεστώς εναντίον του ίδιου του λαού του». «Το γεγονός επίσης, ότι ο πρόεδρος Άσαντ δεν συνεργάστηκε με τα Ηνωμένα Έθνη, προκαλεί υποψίες ότι το καθεστώς έχει κάτι να κρύψει», σημείωσε το Λονδίνο, τονίζοντας πως «η σημαντική χρήση χημικών όπλων θα άξιζε μια σοβαρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα».

Τέλος, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε το βράδυ του Σαββάτου ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνήσει την Πέμπτη στο σύρο ομόλογό του Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ για να του επισημάνει πως, «αν το συριακό καθεστώς δεν είχε τίποτε να κρύψει, θα έπρεπε να είχε επιτρέψει την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον τόπο» όπου φέρεται να έγινε η επίθεση με τα τοξικά αέρια.

Ιραν-Συριακή κυβέρνηση: Όχι σε στρατιωτική παρέμβαση 

«Μια στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ θα είχε σοβαρές επιπτώσεις και θα προκαλούσε ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή» δήλωσε την Κυριακή στο κανάλι Al-Mayadeen ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν Ζοαμπί.

Το Ιράν προειδοποίησε εκ νέου σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παραβιάσουν την «κόκκινη γραμμή» στη Συρία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα είχε «σοβαρές συνέπειες», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS. «Η Αμερική γνωρίζει το όριο της κόκκινης γραμμής του συριακού μετώπου και οποιαδήποτε παραβίαση της κόκκινης γραμμής της Συρίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Μασούντ Τζαζαγερί, υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, αντιδρώντας σε δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων αναφορικά με την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, σύμφωνα πάντα με το FARS.

Πέρες: Η διεθνής κοινότητα να απαλλαγεί από τα χημικά της Συρίας

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες κάλεσε την Κυριακή τη διεθνή κοινότητα «να απαλλαγεί» από τα χημικά όπλα της Συρίας, μετά την καταγγελθείσα επίθεση με τοξικά αέρια την Τετάρτη κοντά στη Δαμασκό.

«Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να προσπαθήσει να απαλλαγεί από όλα τα χημικά όπλα της Συρίας», δήλωσε ο Πέρες στο περιθώριο συνάντησης που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον  Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το τι ακριβώς εννοεί.

«Τα χημικά όπλα δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί, είτε βρίσκονται στα χέρια του Άσαντ ή στα χέρια κάποιου άλλου. Είναι πολύ περίπλοκο, αλλά θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκο και πιο επικίνδυνο εάν παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν», πρόσθεσε ο Πέρες.

Ιράν: Η Συρία θα συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για χημικά

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τη συριακή κυβέρνηση και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι ουδέποτε χρησιμοποίησαν τέτοια απάνθρωπα όπλα και ότι θα συνεργαστούν πλήρως με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για να επισκεφθούν τις περιοχές που επλήγησαν», δήλωσε, σύμφωνα με το Press TV, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών Έμα Μπονίνο.

Σημειώνεται ότι, το Ιράν είναι ο στενότερος σύμμαχος της Συρίας και υποστηρίζει τον Άσαντ έναντι των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την ανατροπή του. Η συριακή κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τους αντάρτες ότι εξαπέλυσαν τις χημικές επιθέσεις για να προκαλέσουν τη διεθνή αντίδραση, κάτι που υποστηρίζουν επίσης το Ιράν και η Ρωσία.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει σοβαρά στη χρήση χημικών όπλων από τους τρομοκράτες στη Συρία και να καταδικάσει αυτή την κίνηση», δήλωσε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το Press TV.

Το Μέτωπο Αλ – Νόσρα υπόσχεται εκδίκηση

Το Μέτωπο Αλ-Νόστρα που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα και το οποίο μάχεται κατά του συριακού καθεστώτος, υποσχέθηκε να πάρει εκδίκηση στα χωριά των αλαουιτών, από τους οποίους προέρχεται η οικογένεια του Μπασάρ αλ-Άσαντ, μετά την επίθεση με χημικά όπλα την Τετάρτη κοντά στη Δαμασκό.

«Τα χωριά των αλαουιτών θα πληρώσουν το τίμημα για κάθε πύραυλο με χημικά που έπληξε τους αδελφούς μας», τονίζει ο ηγέτης της οργάνωσης, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, σε μήνυμά του που αναρτήθηκε σε ισλαμικές ιστοσελίδες.