Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν φρόντισε να κρύψει τις σημειώσεις του όταν πήγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα.

Ads

Εν μέσω της κρίσης στη Βενεζουέλα, η δεύτερη από τις δύο γραμμές που είχε γράψει στο πάνω μέρος της σελίδας του κίτρινου σημειωματάριου που κράταγε στο δεξί χέρι ο Μπόλτον προσέλκυσε την προσοχή: «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», διαβάζει κανείς αν μεγεθύνει αρκετά τις φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου.

image

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο τι σημαίνει η σημείωση αυτή, ένας αμερικανός αξιωματούχος περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για τον συγκεκριμένο αριθμό. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στην ερώτηση εάν επίκειται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, ο Μπόλτον επανέλαβε — όπως και ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα — ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι.

Ads

Γκουαϊδό: Συζήτησα με τον Τραμπ

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας κι έχει τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

 «Ναι, συζητήσαμε με τον πρόεδρο (Τραμπ), όπως και με άλλους ηγέτες (κρατών) της περιοχής και του κόσμου», είπε ο Γκουαϊδό, 35 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN en Espanol.

Εξάλλου στη συνέντευξή του, ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τη φράση «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», που ήταν γραμμένη στο σημειωματάριο του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, και πρόσεξαν δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα Τύπου του κτιρίου της αμερικανικής προεδρίας.

Η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας στο στόχαστρο Τραμπ

Νωρίτερα, σαρωτικές κυρώσεις ενάντια στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας είχε ανακοινώσει η Ουάσινγκτον. Πρόκειται για το σκληρότερο οικονομικό μέτρο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής ενάντια στον πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο.

Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν εν προκειμένω για να σφίξει περισσότερο ο κλοιός της πίεσης στον Μαδούρο και προς επίδειξη της αμερικανικής στήριξης στον Χουάν Γκουαϊδό, τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Από τη μεριά του, ο Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε  ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν παράνομα από τον έλεγχο της χώρας του τη Citgo, εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA, και πρόσθεσε ότι το Καράκας σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη.