Την εθνικοποίηση της εταιρία MAL, ιδιοκτήτριας του εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας, δεξαμενή του οποίου διερράγη με αποτέλεσμα τη διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης στις 4 Οκτωβρίου, προκαλώντας τη σοβαρότερη οικολογική καταστροφή που έχει γνωρίσει η Ουγγαρία, ψήφισε το πρωί της Τρίτης το ουγγρικό κοινοβούλιο.
Το ουγγρικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το σχετικό νόμο με ταχύτητα ρεκόρ, με 336 ψήφους υπέρ έναντι μιας κατά και 13 αποχές. Παράλληλα, ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Παλ Σμιτ να υπογράψει το νόμο που επιτρέπει στο κράτος να λάβει το συντομότερο δυνατόν τον έλεγχο της εταιρίας και να προχωρήσει στην κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.
Η διεύθυνση της εταιρίας θα συνεδριάσει υπό τον διορισμένο από την κυβέρνηση επίτροπο. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά την υπογραφή του από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, κάτι που είναι θέμα μερικών ημερών.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι η διαρροή τοξικής λάσπης που έπληξε τη δυτική Ουγγαρία την περασμένη εβδομάδα είναι ένα «πολύ σοβαρό θέμα» το οποίο θα συζητήσει με την ηγεσία της Ουγγαρίας.
Εν τω μεταξύ, τα τοξικά λύματα από την Ουγγαρία εισήλθαν στο τμήμα του Δούναβη που διασχίζει τη Ρουμανία αλλά δεν έχει επηρεαστεί η ποιότητα των υδάτων, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Ρουμανίας (ΑΝΑR).
Η ΑΝΑR ανέφερε ότι έχουν ληφθεί σημερινά δείγματα από τα νερά του ποταμού και ύστερα από αναλύσεις που έγιναν, οι τιμές των διαφόρων δεικτών είναι σε επιτρεπτά όρια και πρόσθεσε ότι οι δειγματοληψίες συνεχίζονται. Σύμφωνα με το Ρουμανικό Ινστιτούτο Υδρολογίας και Διαχείρισης Υδάτων το επίπεδο του pH στο τμήμα Μπαζίας όπου ο Δούναβης εισέρχεται στη Ρουμανία είναι 7,73.
Την ίδια στιγμή, η ΜΚΟ Greenpeace της Αυστρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι στην κόκκινη λάσπη που διέρρευσε ανιχνεύτηκαν τοξικές ουσίες όπως το νικέλιο, το κάδμιο και το αντιμόνιο. «Τουλάχιστον τρία στοιχεία σε σύνολο 37 που εντοπίστηκαν μπορούν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα στο περιβάλλον και στην υγεία: το αντιμόνιο, το νικέλιο και το κάδμιο», ανέφερε η οργάνωση στην ιστοσελίδα της.
Η πιο σοβαρή μόλυνση παραμένει αυτή που προκλήθηκε από το αρσενικό, το οποίο ανιχνεύθηκε σε 130 mg/kg, προσθέτει η αυστριακή Greenpeace.
«Οι αναλύσεις δείχνουν ότι στην κόκκινη λάσπη εντοπίστηκε αντιμόνιο σε 40 mg/ kg, που είναι πιθανώς καρκινογόνο, τρεις φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο», σύμφωνα με την οργάνωση. Το νικέλιο, το οποίο είναι δυνητικά καρκινογόνο εντοπίστηκε επίσης σε υπερβολικές ποσότητες (270 mg / kg). Το κάδμιο, που προσβάλλει το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, ανιχνεύθηκε σε 7 mg / kg και είναι κάτω από το όριο, αλλά «για ένα έδαφος που έχει ήδη μολυνθεί με κάδμιο, ιδιαίτερα από τα λιπάσματα, το ποσό αυτό μπορεί να είναι προβληματικό», προειδοποιεί η Greenpeace.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >