Στρατιωτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εφορμούν σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας για να εμποδίσουν τη μαζική έξοδο προσφύγων προς την Τουρκία, σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών και προσφύγων σε διεθνή μέσα. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι τα στρατεύματα του Συριακού καθεστώτος επιχειρούν στα χωριά της βορειοδυτικής Συρίας κοντά στα τουρκικά σύνορα, καίγοντας κατοικίες, προχωρώντας σε μαζικές συλλήψεις και στήνοντας οδοφράγματα για να εμποδίσουν τους κατοίκους να διαφύγουν στην άλλη πλευρά της μεθορίου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών, οι Σύροι αντιφρονούντες σχηματίζουν το δικό τους Εθνικό Συμβούλιο που, όπως επισημαίνουν θα αντιταχθεί στο καθεστώς της Δαμασκού.

Ads

«Οι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από την περιοχή της μεθορίου και εμποδίζουν τους έντρομους πολίτες να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία» δήλωσε στο Reuters ο Σύρος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάρα Κουραμπί.

Σύμφωνα με μαρτυρίες προς το Γαλλικό Πρακτορείο, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις περικύκλωσαν σήμερα το χωριό Μπντάμα κοντά στην τουρκική μεθόριο, στην οποία Σύροι μετέβαιναν όλες τις τελευταίες μέρες, με σκοπό να προμηθευτούν διάφορα αγαθά. Οι κάτοικοι του χωριού, που μίλησαν στο Πρακτορείο, υποστήριξαν ότι κατόρθωσαν να διαφύγουν από τον στρατιωτικό αποκλεισμό, σκαρφαλώνοντας στο βουνό. «Έκλεισαν τον μοναδικό φούρνο στη Μπντάμα. Ψωμί δε βρίσκεται πιά. Πυροβόλησαν τον ιδιοκτήτη του φούρνου. Τραυματίστηκε στο στήθος και στο πόδι του» δήλωσε ο 23χρονος πολιτικός πρόσφυγας, Ράκα ελ Αμπντού. «Οι στρατιωτικοί κάνουν ελέγχους, στα σημεία ελέγχου γύρω-γύρω απ τη Μπντάμα, για να εντοπίσουν τους αντικαθεστωτικούς» επισημαίνει.

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία έχουν καταφύγει περισσότεροι από 10.500 Σύροι πρόσφυγες και έχουν βρει καταφύγιο σε τέσσερις προσφυγικούς καταυλισμούς. Περίπου 5.000 πολίτες είναι συγκεντρωμένοι στη συριακή πλευρά των συνόρων.
Η προσφυγή κρίση εντείνεται και η Τουρκία άρχισε για πρώτη φορά την Κυριακή να διανέμει τρόφιμα στους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στη συριακή πλευρά των συνόρων. Στη Δαμασκό αναμένεται ο επικεφαλής Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για να συζητήσει προσπάθειες αρωγής προς τους πολίτες με τις συριακές Αρχές.

«Εθνικό Συμβούλιο» για τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας

Ads

«Εθνικό Συμβούλιο» κατά του καθεστώτος της Δαμασκού σχημάτισαν Σύροι αντιφρονούντες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα στον Τύπο ομάδα αντιφρονούντων. «Ανακοινώνουμε τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου που θα οδηγήσει την συριακή επανάσταση της Συρίας. Αποτελείται από όλες τις κοινότητες, καθώς και τους εκπροσώπους των εθνικών πολιτικών δυνάμεων μέσα και έξω από τη Συρία» δήλωσε η ίδια πηγή. Ο εκπρόσωπος της ομάδας, Τζαμίλ Σαίμπ, διευκρίνισε ότι το «Εθνικό Συμβούλιο» αποτελείται από γνωστούς αντιφρονούντες, όπως τον Αμπντάλα Τραντ ελ Μουλαχίμ.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων SANA, ανακοίνωσε σήμερα, ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ θα εκφωνήσει την Δευτέρα το μεσημέρι ομιλία για τις εξελίξεις στη χώρα. Αυτή θα είναι η τρίτη δημόσια παρέμβαση του κ. Ασαντ από την έναρξη των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του στις 15 Μαρτίου.