Ημέρα πένθους κηρύχθηκε η σημερινή από την κυβέρνηση του Πακιστάν για τα θύματα της χθεσινης αεροπορικής τραγωδίας, με 152 θύματα. Το επιβατικό αεροσκάφος τύπου Airbus A321 της πακιστανικής AirBlue κατέπεσε κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας, Ισλαμαμπάντ εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Η πτήση εσωτερικού είχε ξεκινήσει από το Καράτσι με 146 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το αεροσκάφος πετούσε σε ασυνήθιστα χαμηλό ύψος προτού συντριβεί στις πλαγιές των λόγων Margalla, βόρεια του Ισλαμαμπάντ.

Ads

Ο πρωθυπουργός της χώρας Yousuf Raza Gilani ανακήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους και διέταξε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε ολόκληρη τη χώρα. Ο υπουργός Πληροφοριών Qamar Zaman Kaira δήλωσε πως έχουν ήδη ανασυρθεί οι σοροί 115 ατόμων, σημειώνοντας πως οι κακές καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο των συνεργείων στον τόπο του δυστυχήματος.

Προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα πτώματα θα διενεργηθούν τεστ DNA καθώς τα περισσότερα φέρουν βαριά εγκαύματα που τα καθιστούν μη αναγνωρίσιμα. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 46 σοροί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και δυο αμερικανοί πολίτες, εκ των οποίων ο ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πακιστάν.

Τα συνεργεία αναζητούν το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας. Όπως μεταδίδει το BBC τις τελευταίες ημέρες είχαν ακυρωθεί πολλές πτήσεις από το Καράτσι, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

Ads

ΤΟ μοιραίο αεροσκάφος είχε 10 χρόνια πτήσης ενώ σύμφωνα με την εταιρεία «δεν είχε παρελθόν τεχνικών προβλημάτων». Ενοικιάστηκε από την πακιστανική AirBlue τον Ιανουάριο του 2006 και είχε πραγματοποιήσει 34.000 ώρες πτήσης.