Για «σαφή δέσμευση στην αποκήρυξη της ένοπλης δράσης» κάνει λόγο η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, μέσω ανακοίνωσής της στη βασκική εφημερίδα Gara. Η δέσμευση της ΕΤΑ ότι «έχει ανοίξει τον δρόμο για μία οριστική, δημοκρατική λύση στην πολιτική διαμάχη, επιδεικνύοντας μία σαφή δέσμευση στην αποκήρυξη της ένοπλης δράσης», έρχεται λίγες μέρες μετά τον εντοπισμό από την ισπανική Πολιτοφυλακή πάνω από 1,6 τόνους υλικού για την κατασκευή εκρηκτικών.

Ads

Το υλικό εντοπίστηκε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην Χώρα των Βάσκων και στη Ναβάρα. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα από το υπουργείο Εσωτερικών, ως η «σημαντικότερη της ΕΤΑ που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Ισπανία».

Λίγες μέρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε εντοπίσει στα νότια του Σαν Σεμπαστιάν 850 κιλά νιτρικής αμμωνίας, 13,5 κιλά PETN (pentrite) και πολλούς πυροκροτητές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΑ είχε ανακοινώσει στις 10 Ιανουαρίου μία «μόνιμη και γενική κατάπαυση του πυρός», όμως ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, απέρριψε την πρόταση απαιτώντας τον πλήρη αφοπλισμό της οργάνωσης.

Ads