Η κυβέρνηση της Ελβετίας υπέγραψε χθες την Διεθνή Σύμβαση Πολυμερούς Συνεργασίας σε Φορολογικά Θέματα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός. Η εξέλιξη αυτή σείει έναν από τους πυλώνες του — ως πρόσφατα απαραβίαστου — ελβετικού τραπεζικού απορρήτου.

Ads

Οι ελβετικές αρχές, οι οποίες δέχονται ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μοιάζουν να έχουν μεταβάλει την άλλοτε ανυποχώρητη στάση τους υπέρ της προάσπισης του τραπεζικού απορρήτου κι έχουν δεχτεί να συνάψουν διμερείς συμφωνίες με τις φορολογικές αρχές άλλων κρατών.

Η Ελβετία έγινε χθες η 58η χώρα η οποία εντάσσεται στη Σύμβαση αυτή του ΟΟΣΑ, η οποία είναι ιδιαίτερα ευρεία και δίνει την δυνατότητα μεταβίβασης τραπεζικών δεδομένων σε ξένες φορολογικές αρχές, είτε κατόπιν της υποβολής αιτήματος συνδρομής ή με αυτόματο τρόπο.

Παρά την όψιμη προθυμία της Ελβετίας να συνεργαστεί με τις φορολογικές αρχές άλλων κρατών, η Βέρνη αποφεύγει επιμελώς να δεσμευτεί στην αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων και δεν μοιάζει να προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο σύντομα.

Ads

Όμως λέει πως προτίθεται να ικανοποιεί τέτοια αιτήματα για ειδικές περιπτώσεις, τα οποία μπορεί να της υποβάλουν χώρες που έχουν επικυρώσει τη σύμβαση.

Παρότι έως σήμερα η Πολυμερής Σύμβαση ελάχιστα χρησιμοποιείται για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων, ο ΟΟΣΑ θέλει να μεταβάλει την κατάσταση και έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Ομάδα των Είκοσι (G20) για να προωθήσει την αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων φορολογικού ενδιαφέροντος.

Η ελβετική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι επρόκειτο να υπογράψει τη σύμβαση, καθώς και την πρόθεσή της να αναθεωρήσει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ και διέπει το φορολογικό καθεστώς των αποταμιεύσεων ή των τοποθετήσεων σε ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα.

Η Ελβετία αναμένεται πλέον να επικυρώσει την σύμβαση αυτή—η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως και ενάμιση χρόνο ή ακόμη περισσότερο, εάν τεθεί σε δημοψήφισμα, κάτι το οποίο συνηθίζεται για σοβαρά πολιτικά θέματα στη χώρα.

Με την υπογραφή της σύμβασης πάντως η Ελβετία ελπίζει ότι θα αποτρέψει τον κίνδυνο να συμπεριληφθεί σε έναν διεθνή κατάλογο κρατών τα οποία καθυστερούν σε ό,τι αφορά τη φορολογική συνεργασία. Το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς λόγους, το οποίο έχει ολοκληρώσει την διαδικασία αξιολόγησης της προόδου 100 κρατών στο πεδίο της φορολογικής συνεργασίας, πρόκειται να δημοσιεύσει τον κατάλογο αυτό στην προσεχή σύνοδό του στην Τζακάρτα, την 21η και 22α Νοεμβρίου.