Από μια κλωστή φαίνεται να κρέμεται, όπως πιστεύουν πολλοί, η πρωθυπουργία του Βρετανού Μπόρις Τζόνσον καθώς Συντηρητικοί βουλευτές και πρώην υπουργοί αρχίζουν, o ένας μετά τον άλλον, να ζητούν δημόσια την παραίτησή του μετά την παραδοχή του για συμμετοχή του σε πάρτι στον κήπο του πρωθυπουργικού μεγάρου σε περίοδο καραντίνας.
Στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Τζόνσον παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, ότι ήταν στη συγκέντρωση της 20ης Μαΐου 2020 και ότι αυτό ήταν λάθος, ενώ προσπάθησε επίσης να υπερασπιστεί τις ενέργειές του, ισχυριζόμενος ότι νόμιζε ότι ήταν μια «εκδήλωση εργασίας».
Ο Τζόνσον απηύθυνε μια προσεκτικά διατυπωμένη συγγνώμη για την παρουσία του στη συγκέντρωση τον Μάιο του 2020, στην οποία παραβρίσκονταν έως και 40 αξιωματούχοι πίνοντας αλκοόλ, και που περιγράφηκε σε μια πρόσκληση μέσω e-mail ως «ποτά με αποστάσεις» για την απόλαυση του ζεστού καιρού.
Πάντως, στο άκουσμα ότι ο κήπος χρησιμοποιείται συνήθως ως «επέκταση του γραφείου», πολλοί βουλευτές έβαλαν τα γέλια, χλευάζοντας τον πρωθυπουργό με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για κοροϊδία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απαντώντας στις εξηγήσεις του Τζόνσον μέσα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer, κάλεσε τον Τζόνσον να «κάνει το αξιοπρεπές πράγμα και να παραιτηθεί», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ως «άνθρωπο χωρίς ντροπή» και κάποιον που ο βρετανικός λαός θα θεωρούσε ψεύτη.
Ποιοι ζητούν την παραίτησή του
Ωστόσο, αυτό που είναι ζωτικής σημασίας για τον Τζόνσον είναι τα πυρά που δέχεται στους κόλπους των Συντηρητικών (Tories) που είναι πολλά και σοβαρά. Ένας πρώην υπουργός δεν φαίνεται να πείστηκε από τη συγνώμη του Τζόνσον λέγοντας «δεν ζήτησε συγγνώμη για αυτό που έκανε, αλλά για πράγματα που ίσως συνέβησαν ή δεν συνέβησαν για τα οποία επίσημα δεν γνωρίζει τίποτα μέχρι να του το πει η Σου Γκρέι».
Ένας άλλος βουλευτής δήλωσε: «Δεν έχω δει τέτοια μισή συγγνώμη από τότε που το παιδί μου, ζήτησε συγγνώμη που έχυσε όλο το γάλα». Κάποιος άλλος, τόνισε: «Υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης που ζήτησε συγγνώμη, αλλά υπάρχει μια αίσθηση προσμονής για την αναφορά και για το εάν η αστυνομία εμπλέκεται. Είμαστε στο καθαρτήριο».
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η πρώην υπουργός Caroline Nokes τάχθηκε με όσους ζητούν παραίτηση του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο Τζόνσον είναι σε είναι σε «δυσχερέστατη θέση», προσθέτοντας: «Είτε πάει ώρα σε γενικές εκλογές, είτε σε τρία χρόνια, εναπόκειται στο κόμμα να αποφασίσει την κατεύθυνση θα έχει. Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή μας βλάπτει».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη δήλωση του Τζόνσον, οι Γουίλιαμ Ραγκ και Ντάγκλας Ρος, ο ηγέτης του κόμματος στη Σκωτία (Σκωτσέζοι Tories), ζήτησαν δημόσια να παραιτηθεί ο Τζόνσον, λέγοντας ότι η θέση του είχε γίνει επισφαλής. Ο Ντάγκλας Ρος είπε ότι είχε υποστηρίξει προηγουμένως ότι η θέση του Τζόνσον θα ήταν επισφαλής εάν διαπιστωνόταν ότι ήταν στο πάρτι και ότι αυτό είχε συμβεί. «Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του, αλλά… δεν νομίζω ότι μπορεί να συνεχίσει ως ηγέτης των Συντηρητικών» ανέφερε επιβεβαιώνοντας αργότερα ότι είχε στείλει επιστολή ζητώντας ψήφο δυσπιστίας.
Πράγματι, μερικοί βουλευτές συζητούσαν ανοιχτά να στείλουν επιστολές στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, Graham Brady, απαιτώντας ψήφο δυσπιστίας στον Τζόνσον. Αν και ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 δεν αποκαλύπτει τον αριθμό των επιστολών που έχει λάβει, καθώς απαιτούνται 54, πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι περίπου 25 μέχρι τώρα. Ο απόηχος των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης του Μαΐου προτάθηκε επίσης ως πιθανή στιγμή για την έναρξη της ψηφοφορίας δυσπιστίας.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές εκνευρίστηκαν επίσης από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν λιγότερο μετανιωμένος σε ιδιωτικές συνομιλίες μετά την εμφάνισή του στη Βουλή από ό, τι είχε εμφανιστεί δημόσια. Ωστόσο, άλλοι πρότειναν ότι θα περίμεναν να δουν τα ευρήματα της έρευνας.
Οι σύμμαχοι του Μπόρις
Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν έχει μείνει χωρίς ισχυρούς συμμάχους. Μερικοί υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου, μετά τις δηλώσεις του, αργότερα ανέβασαν στο Twitter τοποθετήσειςς υποστήριξης στον πρωθυπουργό.
Ο Υπουργός Οικισμού, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Γκόουβ –πιστός στον Τζόνσον- χλεύασε τη στάση του Ντάγκλας Ρος που ζητάει ψηφοφορία δυσπιστίας, λέγοντας στους βουλευτές στην ισχυρή Επιτροπή του 1922 ότι «η άμεση απάντησή μου είναι ότι βρίσκεται στο Έλγιν και ο εθνικός ηγέτης των Τόρις στο Λονδίνο». Ο Γκόουβ ξεκίνησε μια σθεναρή υπεράσπιση του Τζόνσον, λέγοντας ότι είχε λάβει τις σωστές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών για τον κορονοϊό.
Η υπουργός Πολιτισμού, Nadine Dorries, είπε ότι ο Τζόνσον είχε «δίκιο που ζήτησε προσωπικά συγγνώμη» επειδή οι άνθρωποι ήταν «πληγωμένοι και θυμωμένοι με αυτό που συνέβη». Υπογράμμισε πως τώρα το σωστό είναι να περιμένουμε τα ευρήματα της έρευνας της ανώτερης δημόσιας υπαλλήλου Σου Γκρέι σχετικά με τις συγκεντρώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα ευρήματα της έρευνας αναμένονται τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Ο καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου Ρίσι Σούνακ όπως και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας -δύο άτομα που θεωρούνται πιθανοί διάδοχοί του Johnson- κράτησαν τη σιωπή τους. Εξηγώντας ότι ήταν «σε επίσκεψη όλη την ημέρα», ο Σουνάκ έδωσε μια χλιαρή απάντηση στο Twitter το βράδυ της Τετάρτης, λέγοντας ότι ο Τζόνσον «είχε δίκιο που ζήτησε συγγνώμη και υποστηρίζω το αίτημά του για υπομονή όσο η Σου Γκρέι διεξάγει την έρευνά της». Για την τοποθέτησή του αυτή επικρίθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς υποστηρίζουν ότι εποφθαλμιά τον πρωθυπουργικό θώκο.
Λίγο αργότερα, η Τρας ανάρτησε στο Twitter ότι υποστηρίζει τον Τζόνσον «100%», ενώ ο υπουργός Επικρατείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Τζέιμς Κλέβερλι και ο υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Καγκελλάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ Στιβ Μπάρκλεϊ, έδωσαν την υποστήριξή τους.
Μπορεί στα έδρανα των Τόρις (Συντηρητικοί) να ακούστηκαν χαμηλόφωνες επευφημίες μετά τις δηλώσεις του Τζόνσον, ωστόσο η όποια αισιοδοξία άρχισε να εξανεμίζεται καθώς o Ντάγκλας Ρος τόλμησε να είναι ο πρώτος Συντηρητικός που ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού πριν ακόμα βγουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται.
Ποιά βρετανικά ΜΜΕ βάλουν κατά Τζόνσον: Η μάχη στα ΜΜΕ: «Ψεύτης!»
Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός βάλλεται από τμήμα του κόμματό του, τα πρωτοσέλιδα τόσο των βρετανικών όσο και μεγάλων διεθνών εφημερίδων, έχουν συσσωρεύσει την πίεση στον Μπόρις Τζόνσον
Ο τίτλος της Mirror την Πέμπτη είναι «Ντροπή», ενώ με ένα μακροσκελή υπότιτλο, αναφέρει: «Πρώτα, ο Τζόνσον είπε ότι δεν παραβιάστηκαν κανόνες … μετά είπε ότι δεν ήξερε για κανένα πάρτι … τώρα παραδέχεται ότι ήταν σε ένα από αυτά … αλλά δεν συνειδητοποίησε ότι ήταν πάρτι». Η Guardian έχει τίτλο «Το μέλλον του πρωθυπουργού βρίσκεται στη κόψη μετά τη συγγνώμη της Νο 10 από το κόμμα» και αναφέρει ότι υπάρχει ευρέως διαδεδομένος ο «εξευτελισμός» σχετικά με τον ισχυρισμό του ότι δεν συνειδητοποίησε ότι συμμετείχε σε πάρτι.
Tomorrow’s front page: Disgrace https://t.co/IMUC6TcXQi #TomorrowsPapersToday pic.twitter.com/aFkWxnod9Z
— The Mirror (@DailyMirror) January 12, 2022
Guardian front page, Thursday 13 January 2022: PM’s future on knife-edge after No 10 party apology pic.twitter.com/RTOPdWJLAE
— The Guardian (@guardian) January 12, 2022
Οι Times έχουν επίσης μια φωτογραφία ενός μελαγχολικού Τζόνσον στα Κοινά και τον τίτλο «Ο προκλητικός πρωθυπουργός αρνείται να παραιτηθεί καθώς βυθίζονται τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις», ενώ οι Financial Times γράφουν «Ο Τζόνσον αντιμετωπίζει εκκλήσεις των Τόρις να παραιτηθεί αφού παρευρέθηκε στο κορονοπάρτι».
THE TIMES: Defiant PM refuses to quit as polls slip further #TomorrowsPapersToday pic.twitter.com/XqyXw56uP3
— Neil Henderson (@hendopolis) January 12, 2022
Just published: front page of the Financial Times UK edition Thursday January 13 https://t.co/Z1zl6vEJBA pic.twitter.com/nLbdTPT7Nk
— Financial Times (@FinancialTimes) January 12, 2022
Η Scotsman τάσσεται φυσικά με τη σκωτσέζικη οπτική στην υπόθεση, δεδομένου του ρόλου που έπαιξε ο ηγέτης των Τόρις Ντάγκλας Ρος στις εκκλήσεις προς τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί: «Οι Σκωτσέζοι Τόρις ηγούνται της εξέγερσης παρά τη συγγνώμη του Τζόνσον».
THE SCOTSMAN: Scots Tories lead rebellion despite @BorisJohnson ‘s apology #TomorrowsPapersToday pic.twitter.com/D5yJIIdoGX
— Neil Henderson (@hendopolis) January 12, 2022
Η Daily Record είναι λίγο πιο άμεσος με τίτλο «Σαχλαμάρες των Tory» και η National είναι απροκάλυπτη έχοντας τίτλο «Ψεύτης». Η Star έχει πρωτοσέλιδο με τίτλο που λέει «Οι κανόνες είναι μόνο για ασήμαντους ανθρώπους!» και η Metro έχει τίτλο «Συγγνώμη… όχι συγγνώμη».
Tomorrow’s paper tonight
SORRY… NOT SORRY
PM apologises for Downing Street B.Y.O.B party#TomorrowsPapersToday pic.twitter.com/RbKk92vjCp
— Metro (@MetroUK) January 12, 2022
Mail και Express: «Ώρα προστατέψουμε τον πρωθυπουργό»
Η Telegraph ακολουθεί μια ιδιαίτερη γραμμή επικρίνοντας, από τη μία, τον Σουνάκ, που όπως προαναφέρθηκε είναι πιθανός διάδοχος, εστιάζοντας στη μισόλογη υποστήριξη του προς τον ταλαιπωρημένο πρωθυπουργό με τίτλο «Ο Σουνάκ αφήνει τον Τζόνσον επί ξύλου κρεμάμενο». Από την άλλη, στην πρώτη σελίδα υπάρχει σχόλιο της αρθρογράφου Juliet Samuel με τίτλο «Ο πρωθυπουργός αγοράζει χρόνο με κόστος τη δημόσια κοροϊδία παραδεχόμενος ότι είναι ηλίθιος».
Thursday’s @DailyMailUK #MailFrontPages pic.twitter.com/3rFG2BzLvc
— Daily Mail U.K. (@DailyMailUK) January 12, 2022
Σε μια πιθανή ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, η Mail και η Express αποφάσισαν και οι δύο ότι είναι ώρα να προστατέψουν τον πρωθυπουργό διαφοροποιούμενες από τον έως τώρα κριτικό τρόπο κάλυψης της υπόθεσης. «Επιχείρηση σώστε τον Μπόρις» αναφέρει η Mail, αναφέροντας ότι «το υπουργικό συμβούλιο συγκεντρώνεται» αλλά «η χλιαρή υποστήριξη του φιλόδοξου Rishi» δημιουργεί προβλήματα για το μέλλον. Ο τίτλος της Express είναι «Συγγνώμη… αλλά τώρα αποδείξτε ότι μπορείτε να αποδώσετε για τη Βρετανία».
Tomorrow’s front page: I’m sorry….. but now prove you can deliver for Britain #tomorrowsfrontpagetoday
Read more: https://t.co/VhYzrOiI03 pic.twitter.com/9sajf9Zpj6
— Daily Express (@Daily_Express) January 12, 2022
Η εφημερίδα Sun ίσως είναι η μοναδική εφημερίδα που δεν έχει πρωτοσέλιδο την υπόθεση με τις έρευνες στην Ντάνουνιγκ Στριτ καθώς ασχολείται με τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος τους πρίγκιπα Αντρέα με τίτλο «Ο Ματωμένος γέρο-Δούκας του Γιορκ».
Διεθνής Τύπος: «Ενεργεί σαν να εξαιρείται από τους κανόνες»
Η Washington Post λέει ότι υπάρχει μια ερώτηση που κάνουν οι Βρετανοί: «Τι κάνατε στις 20 Μαΐου 2020;». Λέει ότι οι «σπαραξικάρδιες» συνεντεύξεις με ανθρώπους σχετικά με τις θυσίες του στη διάρκεια της καραντίνας αποκαλύπτουν «αυξανόμενη αίσθηση προδοσίας» και αυξάνουν την πίεση στον Τζόνσον.
Στην Ισπανία, ο El Pais λέει ότι ο Τζόνσον «κάνει αυτό που κανείς δεν θα περίμενε και ενεργεί σαν να εξαιρείται από τους κανόνες που ισχύουν για τους υπόλοιπους θνητούς».
Η γαλλική εφημερίδα Libération αναφέρει ότι μετά από «αλαζονικές νίκες και πικάντικα συνθήματα», το πάρτι τελείωσε για τον Τζόνσον.
Με πληροφορίες από Guardian
To σκίτσο είναι της Telegraph
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >