Τουλάχιστον 35 νεκροί, 10 εκ των οποίων στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς, και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των σημερινών ταραχών στη Συρία. Απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε κομβόι το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Ads

«Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια εδώ και εβδομάδες να μην έχουν λάβει ακόμη καμία υποστήριξη. Θα μείνουμε στη Χομς απόψε ελπίζοντας να μπούμε στην Μπάμπα Αμρ σύντομα. Επιπροσθέτως, πολλές οικογένειες έχουν φύγει από τη Μπάμπα Αμρ και θα τις βοηθήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», δηλώνει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) σε σχετική ανακοίνωση.

Η Μπάμπα Αμρ ανακαταλήφθηκε μόλις χθες από τον τακτικό στρατό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντελραχμάν, οι νεκροί ήταν άμαχοι πολίτες. Οι συνθήκες του θανάτου τους δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη. Ο Αμπντελραχμάν ήταν αυτός που επικοινώνησε με την ΔΕΕΣ για να της ζητήσει να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ασθενών και των τραυματιών και να επισκεφθεί το δημοτικό εμπορικό κέντρο, το οποίο έχει μετατραπεί σε «κέντρο κράτησης». Σε αυτό το δημοτικό κέντρο πωλούνται σε χαμηλές τιμές προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Εν τω μεταξύ, στην πόλη Ραστάν, κοντά στη Χομς, άλλοι 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους 5 παιδιά, σκοτώθηκαν όταν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν ρουκέτα εναντίον αντικυβερνητικής διαδήλωσης. «Ελάτε να δείτε τα εγκλήματα του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Ραστάν», φωνάζουν διαδηλωτές σε βίντεο το οποίο «ανέβασαν» ακτιβιστές στο Διαδίκτυο και το οποίο απαθανατίζει διαμελισμένα πτώματα μετά από την έκρηξη.

Ads

Άλλοι 3 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σ το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Σύμφωνα με δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο του Μοχάμεντ Χάλαμπι, εκπροσώπου της επιτροπής των ακτιβιστών της πόλης, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στις τουλάχιστον 12 πορείες αλληλεγγύης οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην πόλη. Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να τις διαλύσουν, τραυματίζοντας τουλάχιστον 8 και συλλαμβάνοντας δεκάδες.

Δύο ακόμα άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά στη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, και ένας από ελεύθερο σκοπευτή στη Χάμα. Στη Μαρ Σαμρίν, σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν, άλλος ένας νεαρός άνδρας σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ στη Σαρακέμπ ένα ζευγάρι και ένας οδηγός ταξί βρήκαν τραγικό θάνατο όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν. Τρεις ακόμη άμαχοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Ντέιρ Εζόρ, δύο από τους οποίους παρίσταντο στην κηδεία του πρώτου.

Την Πέμπτη ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός των ανταρτών ανακοίνωσε ότι οπισθοχωρεί από τη συνοικία. Εν τω μεταξύ, σύσσωμο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -συμπεριλαμβανόμενων Ρωσίας και Κίνας – απαίτησε από την Συρία να δώσει άμεση πρόσβαση στην επικεφαλής του Οργανισμού για ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόκειται για την πρώτη ομόφωνη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Χομς δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες συνεχείς βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Άσαντ. Την Πέμπτη ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός των ανταρτών ανακοίνωσε ότι οπισθοχωρεί από τη συνοικία. Πρόσθεσε ότι περίπου 4.000 πολίτες αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ότι η οπισθοχώρηση γίνεται για να αποφευχθεί μια ολομέτωπη επίθεση.
 
«Φοβόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματισμένοι στη συνοικία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού. «Γνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στο έδαφος είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική» επεσήμανε. Εν τω μεταξύ, στη Χομς χιονίζει, γεγονός που εμποδίζει την προέλαση του στρατού αλλά και δυσχεραίνει την κατάσταση για τους πολίτες. Πολλά σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα και βασικά αγαθά λείπουν.
 
Εν τω μεταξύ, πέντε νεαροί άντρες τραυματίστηκαν, σήμερα,στη Δαμασκό από τα πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το περιστατικό συνέβη λίγες ώρες μετά την επίθεση του στρατού σε θύλακες των αντιπολιτευόμενων στην συνοικία Μπάμπα Αμρ της πόλης Χομς, στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

 

Σύσσωμο το ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησε την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Χομς
 
Χθες, σύσσωμο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -συμπεριλαμβανόμενων δηλαδή της Ρωσίας και της Κίνας- απαίτησε από την Συρία να δώσει άμεση πρόσβαση στην επικεφαλής του Οργανισμού για ανθρωπιστική βοήθεια, καταδικάζοντας έντονα τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα. Πρόκειται για την πρώτη ομόφωνη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Πράσινο φως είχαν πάρει νωρίτερα ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος να περάσουν στη συνοικία Μπάμπα Αμρ την Παρασκευή, από την οποία οπισθοχώρησαν οι αντικαθεστωτικοί.
 
Αν και μη δεσμευτική, η ομόφωνη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει τις υπογραφές Μόσχας και Πεκίνου που μέχρι τώρα είχαν απορρίψει όλα τα ψηφίσματα για τη συριακή κρίση.
 
Στη δήλωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε να δοθεί «άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην επικεφαλής του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια Βαλερί Αμός, σημειώνοντας τη «βαθιά απογοήτευση» των Ηνωμένων Εθνών επειδή η Δαμασκός δεν ενέκρινε έγκαιρα την είσοδο της αξιωματούχου «παρά τα επανειλημμένα αιτήματα και τις έντονες διπλωματικές επαφές».
 
Η δήλωση σημειώνει «τον αυξανόμενο αριθμό των αμάχων που πλήττονται, την απουσία ασφαλούς πρόσβασης σε επαρκείς ιατρικές υπηρεσίες και τις ελλείψεις σε τρόφιμα, ιδιαίτερα σε περιοχές που επηρεάζονται από τις μάχες και τη βία, όπως τη Χομς, την Ντεραά και την Ιντλίμπ».

 

Στο Λίβανο δύο δημοσιογράφοι
 
Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Εντίθ Μπουβιέ και Ουίλιαμ Ντανιέλς, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί για πολλές ημέρες στην πόλη Χομς της Συρίας, βρίσκονται πλέον στην πρεσβεία της Γαλλίας στο Λίβανο, δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.
 
«Είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι, η Εντίθ Μπουβιέ και ο Ουίλιαμ Ντανιέλς, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη Χομς για πολλές ημέρες, βρίσκονται απόψε στο Λίβανο. Τους έχει αναλάβει η πρεσβεία της Γαλλίας στη Βηρυτό και γίνεται κάθε τι δυνατό για την ιατρική τους παρακολούθηση και τον επαναπατρισμό τους το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο Ζιπέ, λίγο μετά την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ότι οι δύο δημοσιογράφοι βρίσκονταν πλέον στο Λίβανο.

image
 
Στον Λίβανο βρίσκεται και ο Ισπανός δημοσιογράφος Χαβιέρ Εσπινόσα, σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo, για την οποία εργάζεται, παρότι πληροφορίες νωρίτερα τον ήθελαν νεκρό, καθώς μαζί με τις σορούς της Αμερικανίδας Μαρί Κόλβιν και του φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ, βρέθηκε και μια τρίτη που εικάζεται ότι ανήκει σε δημοσιογράφο. Οι σοροί αναμένεται να μεταφερθούν σε νοσοκομείο της Δαμασκού όπου θα εξεταστούν από ιατροδικαστή.
 
Η Συρία θα ζητήσει δείγματα DNA από τις αντίστοιχες χώρες τους για να ταυτοποιήσει τις σορούς, οι οποίες θα παραδοθούν στη συνέχεια στις πρεσβείες της Πολωνίας, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ισπανίας παρουσία εκπροσώπων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και της Αραβικής Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, διευκρινίσθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας.