Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Zografia»  υπό σημαία Μάλτας, της εταιρείας «Vulcanus Technical Maritime Enterprise» με έδρα στην Αθήνα, που σημειώθηκε νωρίτερα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ads

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι αντάρτες της Υεμένης στόχευσαν το πλοίο Zografia που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ «με πολλούς ναυτικούς πυραύλους». «Η επιχείρηση έγινε αφού το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε τις προειδοποιητικές κλήσεις», είπε ο Saree.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης θα συνεχίσουν να εμποδίζουν την ισραηλινή ναυσιπλοΐα ή όσους συνδέονται με τον ισραηλινό εχθρό στην Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα και να αρθεί η πολιορκία του ακλόνητου παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζα», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι όλα τα αμερικανικά και βρετανικά πλοία και πολεμικά σκάφη που συμμετέχουν στην «επίθεση» κατά της Υεμένης θα αποτελέσουν στόχους. Η απάντηση στις «αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτη και οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση και τιμωρία».

Ads

Την ίδια στιγμή, άλλος αξιωματούχος των Χούθι δήλωσε στο Al Jazeera ότι η οργάνωση θα επεκτείνει τους στόχους της ούτως ώστε να συμπεριλάβει αμερικανικά πλοία. «Το πλοίο δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατευθύνεται προς το Ισραήλ για να το στοχεύσουμε, αρκεί να είναι αμερικανικό» είπε ο Nasruldeen Amer και πρόσθεσε:

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα να χάσουν τη θαλάσσια ασφάλειά τους».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας «Vulcanus Technical Maritime Enterprise» , στο 24μελές πλήρωμα δεν υπάρχουν Ελληνες, ενώ από την επίθεση προκλήθηκαν μικρές ζημιές, που δεν έχουν επηρεάσει όμως την πλεύση του καραβιού. Κατά τις ίδιες αναφορές, δεν υπάρχουν τραυματίες. Ο καπετάνιος του πλοίου είναι Ουκρανός, ενώ τα μέλη του πληρώματος είναι Ουκρανοί, Μολδαβοί και Φιλιππινέζοι.

Το πλοίο, το οποίο είναι άφορτο -κατασκευής 2010 και χωρητικότητας 56.894 dwt- είχε αποπλεύσει από Βιετνάμ για Ισραήλ και συνεχίζει την πορεία του για Σουέζ, όπου θα εκτιμηθούν οι ζημιές που υπέστη.

Η επίθεση με πύραυλο που δέχθηκε το μεσημέρι το Zografia πιστεύεται ότι είναι το τρίτο περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται το φορτηγό πλοίο μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με το BBC.