Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν απόψε πως εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του αμερικανικού φορτηγού πλοίου Ocean Jazz στον Κόλπο του Άντεν, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ads

Ο εκπρόσωπός των Χούθι, Γιαχία Σαρία, υπογράμμισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah ότι «τα αντίποινα στις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτα και ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες επανέλαβαν ότι δεν θα επιτρέπουν σε «πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ» τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα «έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και αρθεί η πολιορκία της» από τον ισραηλινό στρατό.

«Χρειάζεται δράση στην Ερυθρά Θάλασσα», λένε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία

Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν μια ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προτασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι της Υεμένης, στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ads

«Δεδομένης της σοβαρότητας της τρέχουσας κατάστασης και των γεωστρατηγικών συμφερόντων μας, είναι σημαντικό για την ΕΕ να επιδείξει την προθυμία της και την ικανότητά της να δράσει ως παράγοντας της παγκόσμιας ασφαλείας, του ναυτιλιακού τομέα περιλαμβανομένου», αναφέρεται στο έγγραφο.

«Η αποστολή θα είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και θα είναι αμυντική», προστίθεται, ενώ υπογραμμίζεται «η σημασία της χρήσης ήδη υφιστάμενων δομών και δυνατοτήτων» της αποστολής Emasoh/Agenor στο Στενό του Χορμούζ.

Σημειώνεται ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, έχει δηλώσει πως στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να συμμετάσχουν και χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.