Η πίεση των ευρωσκεπτικιστών θα εντείνει τις αντιευρωπαϊκές τάσεις μετά την ανακοίνωση σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης των Συντηρητικών, εκτιμά ο Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξ. Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέτρεψε τα προγνωστικά που έδειχναν οριακή μάχη με τον πρόεδρο των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, πετυχαίνοντας εμφατική νίκη. Οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές τράβηξαν και τα βλέμματα των Βρυξελλών, δεδομένης της υπόσχεσης του Κάμερον να προχωρήσει έως το 2017 σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ.
Δραστικές απώλειες για Συντηρητικούς και Εργατικούς στη Σκωτία
Η συγκέντρωση τελικά της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τους Συντηρητικούς κατέστησε δυνατό το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης υπό τον βρετανό πρωθυπουργό. Όπως εκτίμησε o Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «αυτό θα σήμαινε βεβαίως ότι οι ευρωσκεπτικιστές θα μπορούν να εκβιάζουν διαρκώς τον Κάμερον και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης να γίνει ακόμη πιο ευρωσκεπτικιστική από ό,τι ήταν έως τώρα».
Σχολιάζοντας το τοπίο που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές, ο Έλμαρ Μπροκ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «αν δει κανείς ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που ήταν πάντα φιλοευρωπαϊκή δύναμη στον κυβερνητικό συνασπισμό, τιμωρήθηκαν τόσο σκληρά, καθώς και το ότι η χώρα διασπάστηκε ακόμη πιο πολύ, με αποτέλεσμα οι Τόρηδες και οι Εργατικοί στην πράξη να μην έχουν πλέον εκπροσώπηση στην Σκωτία, δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι έδρες πήγαν στους σκωτσέζους εθνικιστές, τότε διακρίνει ότι η εσωπολιτική κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Ως εκ τούτου έρχονται δύσκολοι καιροί για τη Μ. Βρετανία».
Συμπαγής στάση της ΕΕ απέναντι στα βρετανικά αιτήματα
Ο γερμανός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να τηρηθεί συμπαγής στάση απέναντι στα βρετανικά αιτήματα για ευρείες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Όπως διευκρίνισε, «πρέπει να πούμε με σαφήνεια ότι υπάρχει δυνατότητα για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να καταστήσουμε σαφές ότι δεν δεχόμαστε εκβιασμούς από μία χώρα».
Σε κάθε περίπτωση, ο Έλμαρ Μπροκ θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, δεδομένου ότι αυτή θα έπρεπε να λάβει την έγκριση των 28 κρατών-μελών και επιπλέον θα διαρκούσε χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τέλος την πρόθεση του Κάμερον να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, ο Έλμαρ Μπροκ σχολίασε: «Τείνω σχεδόν στο ότι θα πρέπει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ώστε να γίνει επιτέλους ξεκαθάρισμα. Νεότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% – 70% των Βρετανών θέλουν να μείνουν στην ΕΕ και ελπίζω ο Κάμερον, μετά τη νίκη του, να αφήσει πίσω του τον λαϊκισμό».
Πηγή: Deutsche Welle
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >