Οι θερμοκρασίες σπάνε τα ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη και την επόμενη εβδομάδα όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ο καύσωνας θα χτυπήσει την Ισπανία και την Πορτογαλία. Παρόλο που οι παραθεριστές αναμένουν συνήθως θερμοκρασίες γύρω στους 33 ° C με 35 ° C, υπάρχει η πιθανότητα ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει προς τους 50 ° C .

Ads

Το Σάββατο προβλέπεται να είναι η πιο ζεστή μέρα της εβδομάδας της Ευρώπης και το Met Office έχει δηλώσει ότι οι θερμοκρασίες στην Ιβηρική χερσόνησο «θα μπορούσαν να ξεπέρασουν το ρεκόρ όλων των εποχών στην ηπειρωτική Ευρώπη των 48 ° C», με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που πιθανόν να επεκταθούν στη νοτιοδυτική Γαλλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Met Office, η καταγραφή της θερμοκρασίας ρεκόρ των 48 ° C καταγράφηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1977.

Αυτό το συγκεκριμένο κύμα καύσωνα οφείλεται σε ένα «στρώμα πολύ ξηρού, ζεστού αέρα από την Αφρική», σύμφωνα με την πρόβλεψη της Sophie Yeomans του Met Office, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να είναι θερμότερο από το συνηθισμένο για την εποχή του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Met Office, το ρεκόρ για την Ισπανία ήταν 47,3 ° C, καταγράφηκε στις 13 Ιουλίου 2017 στο Montoro, ανατολικά της Κόρδοβα, και στην Πορτογαλία 47,4 ° C την 1η Αυγούστου 2003 στην Amareleja, στη νότια κεντρική περιοχή Beja.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να φτάσουμε στους 50 ° C», δήλωσε η Yeomans. Οι συμβουλές από το Met Office είναι οι πολίτες να παραμένουν σε σκιερό μέρος τις μεσημεριανές ώρες και να εφαρμόζουν τακτικά αντηλιακά υψηλής προστασίας. Αν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν στα ηπειρωτικά, οι συνθήκες δεν θα είναι πολύ καλύτερες σε παράκτιες περιοχές και θέρετρα όπου συχνάζουν εκατομμύρια ντόπιοι και τουρίστες.

Ads

«Οι θερμοκρασίες που βιώνουμε σήμερα μπορεί να μην είναι ακόμα το” νέο φυσιολογικό “, αλλά μέσα σε λίγες δεκαετίες θα μπορούσαν να είναι» προειδοποίησε ο επικεφαλής επιστήμονας του Met Office Stephen Belcher. Η ομάδα του πραγματοποιεί επί του παρόντος λεπτομερή ανάλυση του καύσωνα και της σύνδεσής του με την κλιματική αλλαγή, και τα ευρήματα θα δημοσιευθούν αργότερα το 2018.

 

 

Στη Γερμανία ο υδράργυρος εκτινάχθηκε στους 39,2 βαθμούς στην πόλη Μπέρνμπουργκ στα ανατολικά και μπορεί να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου. Λόγω του καύσωνα και της ανόδου της θερμοκρασίας, σε δύο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, τον Ρήνο και τον Έλβα, τα ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία και οι Αρχές στο Αμβούργο διέταξαν να διοχετευτεί φρέσκο νερό σε αρκετές λίμνες, για να αυξηθούν τα ποσοστά οξυγόνου. Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα οι πολωνικές Αρχές απαγόρευσαν το κολύμπι σε πάνω από 50 παραλίες κατά μήκος των ακτών της χώρας στη Βαλτική, λόγω της ανάπτυξης τοξικών βακτηριδίων στην ασυνήθιστα ζεστή θάλασσα.

«Όχι μόνο η Ευρώπη, ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο στενάζει κάτω από το σφοδρό κύμα καύσωνα. Η κατάσταση όμως μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο» αναφέρει, σε μακροσκελή ανάλυση για το κλίμα και τον καιρό στη Γερμανία και τη Bόρεια Ευρώπη, η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος από την έναρξη της μέτρησης της θερμοκρασίας, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων. Αν ληφθεί υπόψη ότι το 2018 είναι μια -λεγόμενη- χρονιά La Ni τότε πρόκειται ασφαλώς για τον θερμότερο Ιούνιο, διότι κατά την διάρκεια της La Ni, ο Ειρηνικός καταπίνει πολύ θερμότητα, οπότε η ατμόσφαιρα θερμαίνεται λιγότερο, ενώ κατά τη διάρκεια του El Ni, συμβαίνει το αντίθετο: η θερμότητα απελευθερώνεται – και η ατμόσφαιρα θερμαίνεται περισσότερο από ότι κανονικά. Αυτή η θερμή φάση θα μπορούσε να επιστρέψει το 2019, κατά τους μετεωρολόγους εμπειρογνώμονες. Και τότε, θα κάνει ακόμα πιο πολύ ζέστη» συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.

Κατά τον Δρ. Πφίστερ, μετεωρολόγο του Πανεπιστημίου της Βέρνης «η ξηρασία του 1540 ξεπερνά κάθε άλλη γνωστή και έγινε σε μια εποχή κατά την οποία η επέμβαση του ανθρώπου στο κλίμα δεν έπαιζε αξιοσημείωτο ρόλο. Η μέση θερμοκρασία από τον Ατλαντικό έως την Ανατολική Ευρώπη και από τη Β. Γερμανία μέχρι τη Βόρεια Ιταλία κυμαινόταν από 5 έως 7 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα και έφτασε μέχρι τους 40°, προκαλώντας τεράστια ξηρασία. O καιρός εξελίσσεται σήμερα σε ανάλογη με το 1540 κατεύθυνση».

Ο Δρ. Πφίστερ είναι βέβαιος ότι «μια τέτοια μεγάλη ξηρασία θα επαναληφθεί σύντομα, σε ένα συνολικά όλο και πιο θερμό κόσμο. Και επειδή είναι πεπεισμένος γι’ αυτό κρούει, εδώ και χρόνια, τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου ακραίου καιρικού φαινομένου, διότι οι συνέπειες θα ήταν μοιραίες: Πρώτα θα στερέψει το νερό και κατόπιν θα πέσει το ρεύμα. Κανείς δεν είναι έτοιμος για ένα τέτοιο σενάριο και οι Αρχές απλώς χαμογελούν για την προειδοποίησή του, ότι δηλαδή έρχεται ένα νέο 1540».