Με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν, ο Στέλιος Κούλογλου φέρνει στο επίκεντρο τους πρόσφατους σχολιασμούς της Κομισιόν σε δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα για το ελληνικό χρέος.

Ads

Με δεδομένη τη μόνιμη πρακτική της να μη σχολιάζει δημοσιεύματα, ο ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους άλλαξε τη στάση της. Τη δε στιγμή που η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων διερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη, μια τέτοια παρέμβαση της Κομισιόν προκαταβάλει τις δικαστικές έρευνες σε εξέλιξη σε ένα κράτος μέλος, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής και καλεί την Κομισιόν να απαντήσει, εάν θεωρεί ότι τέτοιου ίδιους παρεμβάσεις δίνουν ή όχι τροφή στον ευρωσκεπτικισμό.

Αναφορικά δε με το αίτημα της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση “για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα”, ο ευρωβουλευτής την ερωτά εάν θεωρεί ή όχι, ότι η όποια θέση της κυβέρνησης θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Μέχρι σήμερα σε όλες τις ερωτήσεις ευρωβουλευτών που αναφέρονταν σε ειδήσεις ή αποκαλύψεις από ΜΜΕ, μόνιμη απάντηση της Κομισιόν ήταν ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα. Όμως την προηγούμενη Τετάρτη, 24/8[1], με αφορμή δημοσιεύματα, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση και η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε “ότι για την Κομισιόν και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος στο διάστημα 2010-2015 είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή”. Tην Δευτέρα 29/9 ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν πρόσθεσε πως η Κομισιόν ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ[2].

Ads

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θα σχολιάζει δημοσιεύματα και γιατί άλλαξε τη μέχρι τώρα πρακτική της;
2. Η υπόθεση που οδήγησε την Κομισιόν να αλλάξει την πολύχρονη πρακτική της διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη.  Στην επιστολή της, η Κομισιόν καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση  “για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα”. Η όποια θέση της κυβέρνησης δεν θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης;
3. H Κομισιόν προκαταβάλει τις δικαστικές έρευνες σε εξέλιξη σε ένα κράτος μέλος. Δεν θεωρεί ότι παρόμοιες παρεμβάσεις δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτικισμό, λίγο καιρό μετά το δημοψήφισμα για το  Βrexit;

[1] https://europa.eu/rapid/press-release_MEX-16-2882_en.htm
[2] https://www.tovima.gr/finance/article/?aid=824557