Ενώ η κυβέρνηση του Ερντογάν επιθυμεί να οργανώσει μία συζήτηση για ένα νέο Σύνταγμα, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εξέφρασε το φόβο για «πολιτικές δολοφονίες», καθώς η πολιτική ατμόσφαιρα είναι πολύ τεταμένη από τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Ερντογάν.

Ads

«Αυτή η συζήτηση για ένα νέο Σύνταγμα ξεκίνησε από την κυβέρνηση, για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Το Παλάτι δεν θέλει να μιλούμε για την οικονομία, για την ανεργία. Θέλει να οργανώσει μία περιττή συζήτηση για το Σύνταγμα. Τι μπορούμε, όμως, να συζητήσουμε; Δεν υπάρχει Σύνταγμα σε αυτήν τη χώρα. Πώς, λοιπόν, να συζητήσουμε; Το Σύνταγμα δεν είναι στην ατζέντα της κοινωνίας. Ο λαός υποφέρει από την οικονομία, την ανεργία, την πείνα, τη φτώχεια. Δυστυχώς, αυτό είναι το τοπίο. Λέμε ξεκάθαρα ότι το τρέχον σύστημα δεν λειτουργεί πλέον», είπε στην πόλη Μερσίνη (Μεσόγειος) την Πέμπτη κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Ο Πρόεδρος του κεμαλιστικού-εθνικιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος («CHP»),  με 135 στις 584 έδρες, Κιλιτσντάρογλου, πιστεύει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και του κυβερνώντος κόμματος «ενισχύει την πόλωση και την ένταση ενόψει των εκλογών».

«Ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του γνωρίζουν, επίσης, ότι θα φύγουν. Τώρα το μόνο τους πρόβλημα είναι να δουν πώς θα ληστέψουν και άλλο το κράτος. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αυτού του συστήματος ληστείας και λεηλασίας. Αλλά μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, θα φύγουν έτσι κι αλλιώς. Ο μέσος πολίτης βλέπει την πραγματικότητα», συνέχισε.

Ads

Ο Κιλιτσντάρογλου υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε ξεκάθαρα απειλήσει σε μια από τις πρόσφατες ομιλίες του ότι θα χρησιμοποιήσει βία. «Είπε “Αυτό δεν είναι τίποτα. Θα δείτε τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον”. Ο επικεφαλής του κρατικού μηχανισμού δεν μπορεί να μιλά έτσι. Είναι πολύ επικίνδυνο. Αν οπλίσουν συγκεκριμένες ομάδες, για να δολοφονήσουν πολιτικά πρόσωπα, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Ελπίζω να μην συμβεί αυτό. Αλλά έχω αμφιβολίες, ανησυχώ. Για αυτό, θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται κατά της αύξησης της έντασης», δήλωσε.

Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία στις πολιτικές δολοφονίες. Από τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έως τις περιόδους των πραξικοπημάτων (1960, 1971, 1980) πολλές δεκάδες πολιτικοί (άνδρες και γυναίκες), συνδικαλιστές, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, αριστεροί ακτιβιστές και άλλοι αντίπαλοι σκοτώθηκαν από μισθοφόρους.

Επιπλέον, τουλάχιστον τρεις λίστες με τα ονόματα των αντιπάλων προς εξόντωση έχουν αποκρυπτογραφηθεί από την αστυνομία στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία εδώ και δύο μήνες.

Εν τω μεταξύ, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν σε ένα σχέδιο αποκατάστασης «του ενισχυμένου κοινοβουλευτικού συστήματος» μετά την ήττα του κόμματος του Ερντογάν.

Οι προεδρικές και γενικές εκλογές κανονικά θα διεξαχθούν το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2023, αλλά παρασκηνιακά πιστεύεται στην Άγκυρα ότι το καθεστώς καθώς βρίσκεται σε σταθερή απώλεια στήριξης, μπορεί να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη, αρκετοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ένας «Σουλτάνος» δεν θα οργανώσει εκλογές που θα χάσει. Αυτή η πρόβλεψη απορρίπτεται προς το παρόν από όλη την αντιπολίτευση. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος για την αμεροληψία και την ουδετερότητα της εξουσίας ως προς την οργάνωση και τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.