Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε σήμερα τις Βρυξέλλες «να πάρουν μια απόφαση» αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Μάλιστα, είπε ότι η Τουρκία μπορεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα την ερχόμενη χρονιά για το αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες.

Ads

Σε ομιλία του στην Άγκυρα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να είναι υπομονετικοί μέχρι το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια είπε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής, αν το κοινοβούλιο ψηφίσει σχετικό νόμο, και δήλωσε πως κι αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Οι Τούρκοι αναμένεται να ψηφίσουν για τις αλλαγές του συντάγματος την ερχόμενη άνοιξη. Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνεται η ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν ώστε να δημιουργηθεί ένα προεδρικό σύστημα παρόμοιο μ’ αυτό που ισχύει στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία.

Ads

Το «όχι» της Αυστρίας 

Στα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Τουρκία – εκτός από τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ – βρίσκεται αντιμέτωπη και με τη σθεναρή αντίσταση της Αυστρίας. 

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα ότι η Αυστρία – οριστικά – δεν πρόκειται να υποστηρίξει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τους επόμενους μήνες. «Αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος δεν «βλέπει» αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή για μία απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία, και, κατά την άποψή του, αυτές οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Άγκυρα ως αντάλλαγμα για τη Συμφωνία για το Προσφυγικό, «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκπληρωθούν».