Ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συνεχίσει και μάλιστα «χωρίς ανάπαυλα» τις εκκαθαρίσεις έστειλε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων της αιματηρής απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016. 

Ads

«Θα συνεχίσουμε χωρίς ανάπαυλα τον αγώνα μας (…) στο εσωτερικό, όπως και στο εξωτερικό των συνόρων μας», είπε ο Ερντογάν ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ κοντά σε μια γέφυρα της Κωνσταντινούπολης όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα πιο εμβληματικά επεισόδια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα κάτι που εκείνος αρνείται κατηγορηματικά. Ο Ερντογάν με αφορμή το πραξικόπημα εξαπέλυσε διώξεις προς όλους τους αντιπάλους του και προχώρησε σε εκκαθαρίσεις ενώ έκλεισε δεκάδες μέσα ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, πάνω από 1.600 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια για τη φερόμενη ανάμιξή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος. Περίπου 77.000 ύποπτοι έχουν προφυλακιστεί, ενώ πάνω από 140.000 άνθρωποι αποπέμφθηκαν, καθαιρέθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ads

Δυο χρόνια μετά και αφού κέρδισε την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, ο Ερντογάν μοιάζει ισχυρότερος από ποτέ. Επανεξελέγη τον περασμένο μήνα για νέα πενταετή θητεία στην προεδρία και μάλιστα με δραματικά ενισχυμένες εξουσίες, έπειτα από την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος στην οποία προχώρησε. 

Αξιοποιώντας τα νέα του προνόμια, ο Ερντογάν εξέδωσε το πρωί της Κυριακής επτά διατάγματα για την αναδιάρθρωση διαφόρων κρατικών θεσμών, ιδίως για να ενισχύσει τον έλεγχό του στον στρατό.

Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας υπήχθη στον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας, ενώ το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για τις κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών και τη χάραξη στρατηγικής, επανιδρύεται και η σύνθεσή του τροποποιείται.

Οι τουρκικές αρχές διατείνονται ότι τα μέτρα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα για να εκκαθαριστούν οι κρατικοί θεσμοί στους οποίους, κατ’ αυτές, διείσδυε συστηματικά το δίκτυο του Γκιουλέν για δεκαετίες ολόκληρες.

«Κόψαμε τα πλοκάμια του χταποδιού (…) της Πενσιλβάνιας», είπε ο Ερντογάν το βράδυ της Κυριακής, αναφερόμενος στον Γκιουλέν, που ζει σε αυτή την Πολιτεία.

Οι εκκαθαρίσεις εξαπολύθηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό το καθεστώς εξαίρεσης, που ισχύει για δυο χρόνια, θα αρθεί το βράδυ της Τετάρτης.