Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τα ανατολικά του Ευφράτη σημειώνοντας ότι «θέλουμε η Ρωσία και το Ιράν να είναι μαζί μας στον αγώνα μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων από τα συριακά σύνορα έως 30 χιλιόμετρα νότια. Θα πρέπει να μας δώσουν την απαραίτητη υποστήριξη».

Ads

«Η Αμερική πρέπει να φύγει αμέσως από τα ανατολικά του Ευφράτη. Αυτό προέκυψε από τη διαδικασία της Αστάνα. Η Αμερική πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ανατολικά του Ευφράτη. Τώρα, ένα αποτέλεσμα που θα βγει από εδώ είναι και η προσδοκία της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την επιστροφή του στην Τουρκία μετά την επίσημη επίσκεψή του στο Ιράν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση με τους Προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν, είπε ότι αντάλλαξαν ιδέες για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Συρία και ως εγγυητές της Αστάνα επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για την επίλυση της σύγκρουσης στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Μαζί με τους εταίρους μας, υπογραμμίσαμε εκ νέου την προσδοκία μας για την αποτελεσματική συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας. Τονίσαμε εκ νέου τη θέση μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την απρόσκοπτη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των Σύρων στις χώρες τους. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Αστάνα για τα θέματα αυτά» σημείωσε ο Ερντογάν.

Ads

«Εύχομαι οι συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε στο Ιράν, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του σχήματος της Αστάνα, να είναι επωφελείς. Ήταν ξεκάθαρο ότι είχαμε διαφορετικές απόψεις», επεσήμανε ο Ερντογάν για να προσθέσει ότι ακόμη και αν υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία, υπάρχει ενότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Είμαστε αναπόφευκτα ενωμένοι ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/PYD/YPG. Επιπλέον, αυτό είναι το πρόβλημα που προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά στο καθεστώς. Επί του παρόντος, η τρομοκρατική οργάνωση απομυζά και εκμεταλλεύεται τις πετρελαιοπηγές ανατολικά του Ευφράτη και στη συνέχεια τις πουλάει στο καθεστώς. Υπάρχει μια τέτοια κατάσταση.»

Αναφερόμενος στο ρόλο της Αμερικής στο Συριακό, είπε ότι η Αμερική έχει μεταφέρει χιλιάδες φορτηγά με όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό «στις εδώ τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων προέδρων. Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει. Ακόμη και οι δυνάμεις του συνασπισμού συνεχίζουν την υποστήριξή τους με τον ίδιο τρόπο. Το είπαμε και στον κ. Μπάιντεν στις συναντήσεις μας και του είπαμε: «Κοιτάξτε, στέλνετε όλα αυτά τα φορτηγά εδώ. Παρέχετε αυτές τις ενισχύσεις σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις εδώ. Μετά λέτε: «Είμαστε μαζί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ». Πώς είμαστε μαζί; Πρέπει να τα επεξεργαζόμαστε συνεχώς».

Συνεχίζοντας έκανε γνωστό ότι το θέμα μιας νέας επιχείρησης θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη όσο δεν αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, αφήνοντας αιχμές στις ΗΠΑ ότι εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι «η Αμερική πρέπει να φύγει από τα ανατολικά του Ευφράτη. Αυτό προέκυψε από τη διαδικασία της Αστάνα. Η Αμερική πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ανατολικά του Ευφράτη. Τώρα, ένα αποτέλεσμα από εδώ είναι επίσης η προσδοκία της Τουρκίας. Επειδή είναι η Αμερική που τροφοδοτεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις εκεί. Εφόσον η Αμερική τροφοδοτεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις και εμείς αγωνιζόμαστε εναντίον αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, η δουλειά μας θα είναι ευκολότερη μόλις αποσυρθεί από εκεί ή αν δεν τροφοδοτεί αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ εξαρτώνται από την Ελλάδα είπε ότι «όταν συζητήσαμε αυτά τα θέματα με τον κ. Μπάιντεν, δεν μας επέβαλε έναν τέτοιο ελληνικό όρο. Αντιθέτως, στη μακρά συνάντησή μας, μιλήσαμε για το γεγονός ότι ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προστατεύουμε ο ένας το δίκαιο του άλλου».

Εξηγώντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι «θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια» σχετικά με τα F-16, ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «δυστυχώς, υπάρχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων κάποιοι που αντιτίθενται, έστω και λίγο, σε αυτό το έργο. Όταν εξετάζουμε τις τρέχουσες εξελίξεις, κατά τη γνώμη μου, ένας τέτοιος όρος δεν είναι δεσμευτικός για εμάς. Αρκεί να πουν “ναι” στην πρότασή μας σχετικά με τα F16 και να μας δώσουν μηδέν F16. Είμαστε ήδη σε θέση να αναλάβουμε τη συντήρηση και την επισκευή αυτών που ήδη διαθέτουμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα από αυτή την άποψη. Αλλά φυσικά, έχουμε κάποιες απαιτήσεις για ανταλλακτικά. Αποφάσισαν επίσης να τις εκπληρώσουν. Τον Νοέμβριο διεξάγονται επίσης ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Είναι επίσης σημαντικές. Θα δούμε τι θα φέρουν και τι θα πάρουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυριαρχήσουν περισσότερο στη Γερουσία και θα κυριαρχήσουν και πάλι στη Βουλή των Αντιπροσώπων».