Για τα ελληνοτουρκικά μίλησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός μίλησε σε ομάδα Ελληνοκυπρίων δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι αισθάνεται εμπιστοσύνη για το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού. “Πρέπει να επενδύσουμε στη φιλία και την αδελφοσύνη” υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Αναδημοσιεύουμε την ανταπόκριση του Μακάριου Δρουσιώτη για την εφημερίδα Ελευθεροτυπία.
Εκκληση στην Ελλάδα για τερματισμό του εξοπλιστικού ανταγωνισμού, προς όφελος της ευημερίας των λαών των δύο χωρών, κάνει διά της «Ε» ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχτηκε για πρώτη φορά στην ιστορία ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, κατά την οποία μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Η συνάντηση έγινε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ήταν προγραμματισμένη για 40 λεπτά, και κράτησε μιάμιση ώρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και είπε πως έχει προσδοκίες από την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα.
«Οταν μιλώ δυνατά από εδώ, μπορούν να με ακούσουν στην ελληνική πλευρά. Εάν η ελληνική πλευρά μιλάει από εκεί, μπορώ να τους ακούσω. Αρα, είμαστε πολύ κοντά, και άμα έχουμε ένα πρόβλημα, θα πρέπει να μπορούμε να χτυπήσουμε την πόρτα ο ένας του άλλου και να το συζητήσουμε», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Αναφερόμενος στο παρελθόν, που έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, είπε πως ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν, συνέβη. «Θα πρέπει να το αφήσουμε εκεί. Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και πώς θα το οικοδομήσουμε» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να λυθεί σύντομα το Κυπριακό.
Ο Ερντογάν είπε πως θα ήθελε να δει την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην επιβραδύνει τη διαδικασία των συνομιλιών έτσι ώστε να μπορεί να εξευρεθεί μια λύση. «Ο τελικός μας στόχος είναι η επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, και πιστεύω πως αν υπάρχει η απαιτούμενη ισχυρή αποφασιστικότητα και θέληση, τότε μπορούμε να επιτύχουμε ένα δίκαιο και διαρκή αποτέλεσμα όσο το δυνατό πιο σύντομα».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στον ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων και επιχειρηματολόγησε υπέρ της τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης. «Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να υπάρξει αποτέλεσμα είναι αυτή η φόρμουλα. Είμαστε θετικοί, είμαστε εδώ για μια λύση, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην επίτευξη ενός αποτελέσματος, και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό. Πολύς χρόνος έχει χαθεί. Νομίζω ότι είναι κρίμα που έχει χαθεί τόσο πολύς χρόνος».
Ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε πως σε όποια συμφωνία καταλήξουν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο, η Τουρκία θα τη σεβαστεί. «Η κυβέρνησή μας προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση αυτού του προβλήματος και η ε/κ κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει καλά αυτή την ευκαιρία. Πραγματικά δεν μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος από αυτό».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα στις συνομιλίες είπε πως είναι πάρα πολύ υπομονετικός και δεν θα ήθελε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας να κλείσει.
«Ο τρόπος που εσείς υπολογίζετε τον χρόνο είναι διαφορετικός από τον δικό μας. Εχω το κομπολόι που μου δώρισε ο κ. Κώστας και γνωρίζω ότι ο αριθμός των χαντρών είναι διαφορετικός, εμάς είναι είκοσι μία (χάντρες), εσάς 33, έτσι μετρώντας την υπομονή με τον αριθμό των χαντρών είναι διαφορετικός, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να μετρούμε ούτως ή άλλως».
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως πιστεύει στον Παπανδρέου. «Τον εμπιστεύομαι και ελπίζω ότι θα επισκεφτώ σύντομα την Αθήνα και θα μιλήσουμε γι’ αυτά. Εχω προσδοκίες από αυτή την επίσκεψη».
Μιλώντας για τις προοπτικές της λύσης, είπε πως «εάν η Κύπρος γίνει ένα νησί της ειρήνης και της σταθερότητας, τότε θα έχουμε εκπληρώσει το καθήκον όχι μόνο για το σήμερα, αλλά, επίσης, το καθήκον που έχουμε έναντι των μελλοντικών γενεών». Η Τουρκία, είπε, ως εγγυήτρια δύναμη, είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα. «Η ελπίδα μας είναι ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει πολύ ενεργά στην προσπάθεια αυτή μαζί με την Τουρκία. Ως προς αυτό, έχω πολλή εμπιστοσύνη στον συνάδελφό μου (Γ. Παπανδρέου)».
Αναφερόμενος στον εξοπλιστικό ανταγωνισμό διερωτήθηκε εάν θα οδηγούσε αυτό στην ειρήνη. «Εάν μπεις σε έναν εξοπλιστικό ανταγωνισμό, αυτό αναπόφευκτα δημιουργεί οικονομικές συνέπειες», είπε και εξήγησε: «Στον σημερινό κόσμο, δαπανώνται ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για όπλα. Και με τη σημερινή κρίση βλέπουμε πολλές χώρες που επλήγησαν, η Ελλάδα πολύ. Εχουμε και εμείς πληγεί εν μέρει, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ακόμα στεκόμαστε στα πόδια μας».
Ο Ερντογάν εισηγείται περιορισμό των εξοπλιστικών δαπανών: «Αυτό που λέμε στους φίλους μας είναι να μην εμπλακούμε περισσότερο στον τομέα των εξοπλισμών, γιατί θα πρέπει να επενδύσουμε στον λαό, αυτό είναι που θα μας δώσει αποτελέσματα, επενδύοντας σε όπλα δεν θα κερδίσουμε τίποτε. Πρέπει να επενδύσουμε στη φιλία και την αδελφοσύνη».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπενθύμισε την παρουσία του Καραμανλή ως μάρτυρα στον γάμο της κόρης του. «Οταν το παιδί μου παντρευόταν εδώ, προσκάλεσα τον αγαπητό μου φίλο κ. Καραμανλή και ήρθε, και ήταν μάρτυρας στην τελετή. Είπα στον Κώστα “Κώστα πρέπει να κάνεις ομιλία” και έκανε μια ομιλία».
Ο Καραμανλής, σύμφωνα με τον Ερντογάν, είπε τα εξής: «Πριν από δέκα χρόνια, εάν κάποιος έλεγε ότι μια μέρα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα ερχόταν στην Τουρκία για τη γαμήλια τελετή του παιδιού του Τούρκου πρωθυπουργού και να είναι μάρτυρας στην τελετή, θα το πίστευε;».
Επιστρέφοντας στα σημερινά ο Ερντογάν είπε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να προχωρήσουν πέρα από αυτά. «Δεν πρέπει να μείνουμε απλώς εδώ που είμαστε, θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, δεν πρέπει να κάνουμε μικροϋπολογισμούς. Πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τα εμπρός. Εχουμε ξεπεράσει δυσκολίες, έχουμε καλύψει πολλή απόσταση, αλλά πρέπει να καλύψουμε περισσότερη», είπε.
Το άρθρο του Μακάριου Δρουσιώτη δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία της 2/3/2010
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >