Με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Πιρί Ρέις» η Τουρκία κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριξε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά, υπό την επίφαση των γεωτρήσεων, προβαίνει σε προβοκάτσια, ενώ οι θεσμοί, που έχουν ως καθήκον τη διατήρηση της ειρήνης, σιωπούν».

Ads

Μιλώντας σήμερα σε σύσκεψη στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά «εδώ και καιρό καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές. Αντιθέτως, η Ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκει συνεχώς προφάσεις και υπεκφεύγει. Είναι γνωστό, επίσης το τι κάνει η ΕΕ. Δέχεται μονομερώς την Ελληνοκυπριακή πλευρά και τιμωρεί την Τουρκοκυπριακή».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «δεκάδες διεθνή ζητήματα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Όλες οι χώρες πρέπει να δουν την πραγματικότητα. Εμείς κάνουμε αυτό που ορίζει η ευθύνη μας, δίχως περιστροφές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το ‘Πιρί Ρεΐς’ έχει ξεκινήσει έρευνες στη Νότια Κύπρο. Στείλαμε το πλοίο και αυτό εκφράζει μία βούληση. Δείχνουμε την παρουσία μας εκεί. Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την εξέδρα. Διοικούμε την Τουρκία και πράττουμε τα δέοντα ως εγγυήτρια χώρα».

Δηλώσεις έκανε σήμερα και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, τονίζοντας ότι «σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίσει τις έρευνες, ή δεν μοιραστεί με ολόκληρη την Κύπρο, με τους πολίτες μας στην ΤΔΒΚ, τις πηγές, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα βρει κατά τις έρευνες, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας». Ο κ. Γιλντίζ είπε επίσης ότι «τα πολεμικά σκάφη, πού και πού, συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος, εκεί όπου πρέπει» και πρόσθεσε: «θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν πρόκειται για γεωτρήσεις, αλλά για σεισμικές έρευνες».

Ads

Ως προς τις τουρκικές έρευνες, ο Ντογάν Γιασάρ, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, δήλωσε ότι το «Πιρί Ρεΐς» έχει ολοκληρώσει τις έρευνές του, σε μία περιοχή μήκους 280 χιλιομέτρων, από τη συνολική έκταση 1.000 χιλιομέτρων που έχει προγραμματιστεί και συνεχίζει τις έρευνές του νότια της Κύπρου. Οι έρευνες πραγματοποιούνται σε εικοσιτετράωρη βάση, είπε ο κ. Γιασάρ και υπογράμμισε ότι το Πιρί Ρεΐς «είναι ένα από τα πλοία με την πιο υψηλή τεχνολογία στον κόσμο, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει, μόνο στη Μεσόγειο, σεισμικές έρευνες, σε μία έκταση 18 χιλιάδων χιλιομέτρων».

Σύμφωνα με τον κ. Γιασάρ, τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πλοίο θα εκτιμηθούν, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και ότι μπορεί το πλοίο να ξεκινήσει και πάλι, για γεωτρήσεις επιφάνειας σε περιοχές, όπου μπορεί να υπάρχει αέριο.

Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» δημοσιεύει σήμερα χάρτη, σχετικά με τις έρευνες, σύμφωνα με τον οποίο, η περιοχή στην οποία πραγματοποιεί έρευνες το «Πιρί Ρεΐς» τέμνει το «οικόπεδο 12», όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι κυπριακές έρευνες. Πρόκειται για την περιοχή «G», μία από τις επτά περιοχές τις οποίες έχει ορίσει η τουρκική πλευρά ως περιοχές ερευνών. Σύμφωνα δε με το χάρτη, η συγκεκριμένη περιοχή ταυτίζεται και με τα οικόπεδα 8 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, νότια του Νησιού.
 
«Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Τουρκίας»

 
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στη στρατιωτική παρέλαση και τους εορτασμούς της 1ης Οκτωβρίου, ημέρας της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελλάδα και Κύπρος παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις επί 24ωρου βάσεως και προβαίνουν στις κατάλληλες κινήσεις, τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας, Βασίλης Παπαϊωάννου. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Παπαϊωάννου επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναφαίρετο δικαίωμα για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

Έκκληση Ντάουνερ για αυτοσυγκράτηση

 
Εκκληση προς όλες τις πλευρές να αποφύγουν τις εντάσεις απηύθυνε ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση για το θέμα των υδρογονανθράκων δεν πρέπει να εκτροχιάσει τις απευθείας συνομιλίες. Όπως ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, αν οι δύο πλευρές ζητήσουν από τα ΗΕ να διαδραματίσουν κάποιο μεσολαβητικό ρόλο στο θέμα αυτό, τότε ο ΟΗΕ θα μπορούσε να το πράξει. Διευκρίνισε πάντως ότι από μόνος του ο διεθνής οργανισμός δεν θα προσπαθήσει να επιβάλει οτιδήποτε και ότι ο ρόλος του είναι αρκετά σαφής.
 
Ο κ. Ντάουνερ ξεκαθάρισε παράλληλα ότι στη συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα των υδρογονανθράκων, το οποίο όμως τέθηκε από τους δύο ηγέτες στις συναντήσεις τους με τον γ.γ. στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα. «Οι δύο ηγέτες βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκαν με τον γ.γ. και σίγουρα συζήτησαν το θέμα και ο γ.γ. έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις, να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βοηθήσουμε αυτές οι συνομιλίες να στεφθούν με επιτυχία, δεν επιθυμούμε αυτές οι συνομιλίες να εκτροχιαστούν, αυτό δεν έγινε μέχρι στιγμής και ευελπιστούμε αυτό να μη συμβεί στο μέλλον», τόνισε.
 
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, το θέμα του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου θα αποτελεί ευθύνη της ομόσπονδης κυβέρνησης. Σημείωσε επίσης ότι τα έσοδα θα καταλήγουν στην ομόσπονδη κυβέρνηση, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από τους δύο ηγέτες.
 
Απαντώντας στην πρόταση Ντάουνερ περί μεσολαβητικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα των υδρογονανθράκων, η Λευκωσία την απέρριψε με το πλέον σαφή τρόπο. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανου Στεφάνου υπογράμμισε πως το θέμα των υδρογονανθράκων δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και ξεκαθάρισε ότι η αξιοποίηση των όποιων φυσικών πόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.