Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ την Πρωτομαγιά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή την πρόθεση για την καταστροφή του Γκεζί και την ανέγερση κτιρίων, ξέσπασαν έντονες και αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ads

«Μην έχετε καμιά ελπίδα για την Ταξίμ (…) να πάτε να διαδηλώσετε σε άλλες περιοχές της Κωνσταντινούπολης όπου θα επιτρέπονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις», είπε ο Ερντογάν στο κοινοβούλιο, απευθυνόμενος σε οργανώσεις και συνδικάτα που επιμένουν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία αυτή. «Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τις εκδηλώσεις, όμως πρέπει να γίνουν σε προκαθορισμένους χώρους», συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλώντας ότι θα κινητοποιήσει την αστυνομία για να διαλύσει τις «απαγορευμένες διαδηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν χάος στην πόλη». «Θα πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε τα κακομαθημένα παιδιά. Δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθούν οι δρόμοι σε θέατρο συγκρούσεων. Ο λαός δεν το θέλει. Δεν θέλει να δει σκηνές στο δρόμο όπου θα πρωταγωνιστούν πέτρες, γκλομπ και βόμβες μολότοφ», πρόσθεσε και κάλεσε τα συνδικάτα να μην αψηφήσουν τις απαγορεύσεις.

Το συνδικάτο DISK, που θέλει να τιμήσει την μνήμη των 33 ανθρώπων που σκοτώθηκαν την 1η Μαΐου 1977 όταν άγνωστοι πυροβόλησαν το πλήθος, υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει στην Ταξίμ, με βάση μια απόφαση, του 2012, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραβίασε την αρχή της ελευθερίας των συγκεντρώσεων.