Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι όργανο άλλων σχεδίων με στόχο την Τουρκία και ότι θα το πληρώσει για μια ακόμη φορά.

Ads

Όπως είπε, «γνωρίζουμε το σενάριο που εξυφαίνεται κατά της χώρας μας, σχέδιο διεστραμμένο που σκηνοθετήθηκε με την Ελλάδα να παίζει σε αυτό, και εξαπολύθηκε εναντίον μας από κάποιους κύκλους όπως συνέβαινε πάντα σε όλη την ιστορία». 

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι είτε δεν γνωρίζει το σενάριο είτε ενεργεί ως εθελοντής. Όπως γνωρίζετε, οι κομπάρσοι είναι αυτοί που κουράζονται και φθείρονται περισσότερο, ακόμη και τραυματίζονται σωματικά, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά τελικά τα ονόματα και τα πρόσωπά τους δεν εμφανίζονται στην οθόνη. Αυτό συνέβη στην Ελλάδα στο παρελθόν, και αυτό θα συμβεί και στο μέλλον εάν επιμένει να κάνει το ίδιο λάθος».

Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία «πάντα θα διατηρεί και θα εδραιώνει την παρουσία της στην περιοχή μας και στον κόσμο ως παγκόσμια πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη», ενώ οι Έλληνες «θα παραμείνουν κομπάρσοι με αντάλλαγμα λίγα δολάρια αν συνεχίσουν με την ίδια νοοτροπία».

Ads

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο της ομιλίας του, που έγινε για να ενημερώσει τους βουλευτές του για τη στρατιωτική άσκηση «Έφες», ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει ποτέ τη στάση της στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έως ότου οι δύο σκανδιναβικές χώρες κάνουν ξεκάθαρα και συγκεκριμένα βήματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «Όταν έχουμε νεκρούς, και σκίζεται η καρδιά μας σε καθημερινή βάση, κανείς μπορεί να περιμένει παραχωρήσεις από εμάς σε αυτό το θέμα. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η Τουρκία δεν έχει χρόνο να χάσει με υποσχέσεις ή αμφίθυμες δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα».