Υψηλούς τόνους διατηρεί ο Τούρκος πρόεδρος έναντι της Ελλάδας και της Γαλλίας προειδοποιώντας «πειρατές» και «αποικιοκράτες» για συνέχιση των ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex με την οποία παρατείνονται οι έρευνες του Oruc Reis. Η Ελλάδα απάντησε με αντι-Navtex.

Ads

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα και στην Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία  «έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή» και προειδοποίησε πως «κανένας δεν θα μπορέσει να την εγκλωβίσει στον κόλπο της Αττάλειας».

Βάζοντας στο στόχαστρό του Ελλάδα και Γαλλία είπε ότι δεν θα ανεχθεί «πειρατές» και «αποικιοκράτες» και έκανε αναφορά στο «Oruc Reis» επαναλαμβάνοντας πως θα συνεχίσει τις έρευνες του, ελπίζοντας σε «καλά νέα» από αυτές.

Navtex και αντί-Navtex

Στο μεταξύ, με νέα ναυτική οδηγία η Τουρκία ανανεώνει τη Navtex για το «Oruc Reis» στέλνοντας το σεισμογραφικό σκάφος για έρευνες στο ανατολικότερο άκρο της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Αφορά στη χρονική περίοδο 2 Σεπτεμβρίου με 12 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε όπως και οι προηγούμενες από τον σταθμό της Αττάλειας.

Ads

Η στάση της Άγκυρας φυσικά δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς όπως είχε πει πριν δύο ημέρες σε συνέντευξή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για τρεις μήνες.

Η Ελλάδα από την πλευρά της απάντησε με αντί-Navtex στην οποία τονίζεται ότι η τουρκική οδηγία είναι παράνομη με το υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει ότι η Τουρκία υπονομεύει «την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα».