Oι ραγδαίες εξελίξεις στον αποκλεισμό του Κατάρ από τις γειτονικές αραβικές χώρες έχουν θορυβήσει την Άγκυρα που διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με τη χώρα του Κόλπου, η οποία είναι και ένας από τους βασικούς επενδυτές στην Τουρκία. Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, αλλά και να αποκτήσει ισχυρότερο ρόλο στις εξελίξεις η Άγκυρα ανακοίνωσε πως θα στείλει στρατό στο Κατάρ. 

Ads

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαντάν, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών μίλησε για «παιχνίδια που παίζονται». «Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Από την άλλη, η Τουρκία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς και με τη Σαουδική Αραβία. Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν διαφωνίες που να μπορεί να θεωρηθούν πολύ σοβαρές μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας. Είναι μάλιστα γνωστό ότι στην τελευταία επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην χώρα αυτή ετέθη το θέμα μιας στρατιωτικής συμμαχίας.

Αλλά η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι πριν από τη λήψη και την ανακοίνωση της απόφασης αποκλεισμού του Κατάρ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωσε την Άγκυρα ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση που να υπονοεί τις εξελίξεις και αυτό διότι οι σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ είναι πιο προχωρημένες σε σχέση με τις σχέσεις της Τουρκία με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου.

Ads

Μάλιστα πριν από τον αποκλεισμό είχε αποφασιστεί η εγκατάσταση και μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης, πέραν εκείνης των ΗΠΑ, στο Κατάρ ενώ αναμενόταν ή μετάβαση των τουρκικών μονάδων που θα υπηρετούσαν εκεί. Ωστόσο φαίνεται πως αυτό επισπεύδεται καθώς το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται σήμερα, Τετάρτη, να επιτρέψει στους Τούρκους στρατιώτες να αναπτυχθούν σε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος AKP και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι εξαγωγείς δήλωσαν πως είναι έτοιμοι να καλύψουν κάθε ζήτηση σε τρόφιμα και νερό στο Κατάρ, επιτρέποντας στο εμιράτο να αποσοβήσει πιθανές ελλείψεις, έπειτα από τον εμπορικό αποκλεισμό που του επέβαλαν έξι, κυρίως αραβικές χώρες. Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ τόνισε στο Reuters ότι η Ντόχα συνομιλεί με το Ιράν και την Τουρκία για την διασφάλιση παροχών τροφίμων και νερού.